СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Карнавалът във Венеция в снимки

Карнавалът във Венеция се организира всяка година, обикновено през февруари, и се планира така, че последният му ден да се падне в т.нар. "блажен вторник", след който започва 7-седмичният Велик пост.  - Карнавалът във Венеция в снимки

Карнавалът във Венеция се организира всяка година, обикновено през февруари, и се планира така, че последният му ден да се падне в т.нар. "блажен вторник", след който започва 7-седмичният Велик пост.

Тези, които постят, знаят стриктните правила на 40-дневно въздържание преди Великден на месо, захар и тлъсто. Същите правила са били известни и на венецианците през 12-и век, които си устроили карнавал, за да се отърват от запасите си на храна и вино преди Възкресение Христово. Предполага се, че думата сarnevale идва от латинските думи carne и vale, които означават „сбогом на месото”. Карнавалът във Венеция датира от 1162 г., когато местните жители решили да празнуват победата си над Патриарха на Акилея. В днешно време карнавалът се организира всяка година, обикновено през февруари, и се планира така, че последният му ден да се пада в т.нар. „блажен вторник“, след който започва 7-седмичният Велик пост.

Традицията хората да се маскират във Венеция е доста стара. Тя ни връща в 1268-а, когато бил приет закон, който забранявал гражданите да се маскират и да хвърлят модерните по онова време парфюмирани яйца.

o-CHRISTMAS-BOOKS-facebook

 

По времето на Ренесанса маските вече били официална част от карнавалните чествания. През 16-и век членовете на популярната Commedia d’Arte troupe изпълнявали представленията си по площадите на Венеция напълно маскирани.

iz4aks-a

През 18-и век на венецианците им било позволено да носят маски шест месеца в годината. Например черните кадифени маски били носени от гражданите, когато посещавали „домове с лоша репутация” – особено ако става дума за места, където се играе хазарт. След превземането на Венеция от австрийците през 1798 г. носенето на маски, както и карнавалът, станали отново неприемливи. Същото прави и Мусолини през 30-те, когато забранява всякакъв вид чествания от този род.

4Stefano Montagner-a

През 1979-а обаче група венециански занаятчии се събират с каузата да възкресят карнавала. В началото това било замислено като примамка за туристите, което очевадно дало желания резултат, тъй като всяка година във Венеция за двуседмичните маскирани празненства пристигат повече от 3 милиона души.

6Stefano Montagner-a

ramsesoriginal - a

5Stefano Montagner-a

simo-a

Stefano Montagner-a

Alaskan Dude-a

3Stefano Montagner-a

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90