Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Разходка из Дъблин от „Портрет на художника като млад“

Проект в „Гугъл мапс“ предлага да посетим местата отпреди 100 г., описани в книгата на Джеймс Джойс

От интерактивната карта личи, че Дъблин на Стивън Дедалус и Дъблин на Джеймс Джойс са много близки един до друг. - Разходка из Дъблин от „Портрет на художника като млад“

От интерактивната карта личи, че Дъблин на Стивън Дедалус и Дъблин на Джеймс Джойс са много близки един до друг.

Баща и син – актьорски тандем, литературни преподаватели и компютърни специалисти обединяват сили по проект, който ознаменува едновековния юбилей на първата книга на Джеймс Джойс. Карта на местата от „Портрет на художника като млад“ предлага шанс на читателите да проследят и физически пътуването на героя в романа, Стивън Дедалус, из Дъблин.

portret

Актьорите Бари Макгавърн и синът му Сам вече са записали нова аудиоверсия на книгата, озвучавайки Дедалус в различните фази от живота му, разказва „Гардиън“.

Джералдин Мийни, професор по културна теория в Юнивърсити колидж Дъблин, коментира, че е било сериозна детективска работа да се издирят местата от романа в днешния град.

„Проектът е в „Гугъл мапс“, така че ако искате да пътувате по всички локации, ще видите къде е живял Стивън, къде се е разхождал и учил и как това се отнася към самия Джойс – коментира тя. – От интерактивната карта личи, че Дъблин на Стивън и Дъблин на Джойс са много близки един до друг.“

Бари Макгавърн, който е играл в „Игра на тронове“ и „Смело сърце“, казва за романа, че го е чел в училище, а Джойс все още е от любимите му писатели.

„Трябва да е било изумително преди 100 години. Въпреки че е писан в трето лице, изглежда съставен в първо, когато четеш частите за мислите и действията на Стивън“, обяснява актьорът.

„Портрет на художника като млад“ очертава броженията и артистичното развитие на Стивън Дедалус от ранното му детство до момента, в който напуска Дъблин на 22 години. Книгата е издадена първо в Ню Йорк от Бенджамин Хюбш, който е издателят и на Дейвид Лорънс.

Романът описва опитите на Дедалус да се справи с влиянието на Католическата църква и възхода на радикалния национализъм – проблеми, които в реалния живот водят до Великденското въстание, войната за независимост и гражданската война в Ирландия.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах