Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Картина на Брьогел Млади, оценена на €800 хил., открита случайно във френски дом

Семейството не подозирало, че притежава оригинал на художника

Брьогел Млади пресъздава своя „L’Avocat du village“ най-малко 20 пъти, но само още една картина е със същите размери като намерената във Франция. Репродукция: Hotel Drouot - Картина на Брьогел Млади, оценена на €800 хил., открита случайно във френски дом

Брьогел Млади пресъздава своя „L’Avocat du village“ най-малко 20 пъти, но само още една картина е със същите размери като намерената във Франция. Репродукция: Hotel Drouot

Една от най-големите картини на Питер Брьогел Млади бе открита случайно в частен дом в северна Франция. Платното, описвано като изключително и много рядко, висяло на стената на къщата от 1900 г., но историята му преди това е неизвестна. Произведението е оценено на 800 хил. евро и ще бъде предложено на търг този месец в Париж, съобщава „Гардиън“.

Произведението с височина 112 см и ширина 184 см е версия на „L’Avocat du village“ (Селският адвокат) – тема, която Брьогел пресъздава най-малко 20 пъти. Арт експертите датират новооткритото произведение между 1615-а и 1617 г.

Картината е открита от аукционер по време на оглед на имота на семейството, който предстои да бъде обявен за продан. Когато Мало дьо Люсак отива на място, не може да повярва на какво се е натъкнал.

„Семейството познаваше творбата просто като „Брьогел“, но не са имали представа, че е оригинал. Смятали са, че е копие, просто декорация, която не е особено ценна – коментира той, цитиран от „Гардиън“. – Когато я изпратихме за експертна оценка в Германия, бе потвърдено, че това е наистина Брьогел. Семейството едва тогава разбра важността на това, което са имали пред себе си, дори поискаха да ги снимаме пред картината, с която са живели през всички тези години. Беше забавен и емоционален момент.

Това е една от онези изключителни находки, които се случват веднъж в кариерата. Картината е много необичайна заради размерите си и факта, че е в отлично състояние.“

Питер Брьогел Млади е син на ренесансовия майстор Брьогел Стари. Синът е известен със своите пейзажи и картини на религиозна тематика, рисува няколко варианта на ада, създава множество сцени от селския живот, но се вдъхновява и от цветя. Освен това е признат като майстор в копирането на най-известните работи на баща си.

„Селският адвокат“ е една от малкото оригинални композиции на Брьогел Млади и представлява хаотична сцена със селяни, струпани в адвокатската кантора на местния адвокат. Много от тях са показани с подаръци – яйца, пиле и други дарове срещу услугите на специалиста. Картината е толкова добре запазена и детайлна, че при по-внимателно вглеждане човек може да забележи пръстта под ноктите на някои от изобразените селяни.

Освен подписани и датирани версии на картината, има и десетки подобни произведения, за които не е потвърдено, че са създадени от Брьогел или в неговата работилница. Един от оригиналите, датиран от около 1617 г., може да се види в Лувъра.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90