Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Картина на Чърчил от колекцията на Онасис продадена на търг

Дълго време платното е висяло в яхтата на гръцкия корабовладелец в компанията на произведения на Ел Греко, Пол Гоген, Камий Писаро и Ян Вермеер

Репродукция: Аукционна къща „Филипс”  - Картина на Чърчил от колекцията на Онасис продадена на търг

Репродукция: Аукционна къща „Филипс”

Картина на Уинстън Чърчил, подарена на Аристотел Онасис, бе продадена за 1,85 млн. долара (1,55 млн. евро), съобщиха от аукционна къща „Филипс”. Пейзажът със заглавие „Ровът. Брекълс” с размери 76 на 63,3 см е нарисуван през 1921 г.

В продължение на четири десетилетия бившият британски премиер съхранявал платното в дома си. Едва в началото на 60-те подарил картината на своя приятел, гръцкия корабовладелец Аристотел Онасис. Пейзажът дълго висял в салона на яхтата на бизнесмена редом с произведения на Ел Греко, Пол Гоген, Камий Писаро и Ян Вермеер. След смъртта на Онасис през 1975 г. яхтата била продадена, а картината заедно с други ценни вещи – затворена в хранилище. Едва наскоро наследниците на Онасис са се поинтересували от съдбата на картината на Чърчил.

Британският политик се увлича от живописта, когато е вече 40-годишен и преживява криза в политическата си кариера. През 1915 г. той е отстранен от длъжността Пръв лорд на Адмиралтейството и изпратен да работи в провинцията. Дори когато е реабилитиран по-късно, той не се отказва от новооткритото си хоби. Изпод неговата четка са излезли над 500 художествени произведения, много от които са получили световно признание. Освен това Чърчил е бил и добър писател, награден с Нобелова награда за литература.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90