Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Картина на Чърчил, оценена на около 500 хил. паунда, отива на търг

Той често се връщал в Мароко, за да рисува

Уинстън Чърчил, „Сцена от Маракеш“, 1935 г. Репродукция: Кристис - Картина на Чърчил, оценена на около 500 хил. паунда, отива на търг

Уинстън Чърчил, „Сцена от Маракеш“, 1935 г. Репродукция: Кристис

Картината „Сцена от Маракеш“, рисувана от бившия британски премиер Уинстън Чърчил (1874 – 1965) и оценена на около 500 хил. британски паунда, ще бъде продадена от аукционната къща „Кристис”, става ясно от публикувания каталог.

Създадена през 1935 г., картината е подарена от Чърчил на британския фелдмаршал Бърнард Монтгомъри. Сега за пръв път ще бъде изложена на публична продажба. Според експертите, това е едно от най-добрите платна на политика, нарисувано преди Втората световна война.

През 1935 г. Чърчил за пръв път посещава Мароко и остава впечатлен от пейзажите на северноафриканската страна. След това често се връща там, за да рисува. Преди време „Кристис” продадоха друга картина на Чърчил – „Изглед от мароканския град Тинхерир”, за повече от 1 млн. долара.

Големият британски политик се запалва по живописта, след като навършва четиресет години и успява да създаде над 500 картини. Повече от тях са в частни колекции или са собственост на наследниците му.

Търгът, на който ще бъде предложена картината „Сцена от Маракеш”, ще се проведе на 1 март 2021 г. От средата на февруари платното ще бъде изложено за пръв път публично в галерията на „Кристис” в Лондон.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg