Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Картина на Дейвид Боуи, купена за $5 от бунище, се продава на търг

Наддаването надхвърли 50 хил. канадски долара

Картината е част от серия портрети, създадени от Дейвид Боуи. Снимка: Аукционна къща  Cowley Abbott - Картина на Дейвид Боуи, купена за $5 от бунище, се продава на търг

Картината е част от серия портрети, създадени от Дейвид Боуи. Снимка: Аукционна къща Cowley Abbott

Рядка картина на Дейвид Боуи, намерена на канадско бунище, се предлага на търг. Произведението е забелязано случайно и е купено от депо край Онтарио за около 5 канадски долара ($4 в американска валута). Аукционът се провежда онлайн и вече е активен, отбелязва Би Би Си.

Очакванията на експертите са, че творбата ще привлече не повече от 12 хил. канадски долара, но към момента наддаването е достигнало малко над 50 хил. долара. Търгът ще приключи на 24 юни и произведението ще отиде у предложилия най-високата сума.

Картината изобразява безлика глава и авторството ѝ е безспорно – на гърба на платното ясно се вижда подписът на Боуи и 1997 г. Автентичността по-късно е потвърдена и от Анди Питърс, колекционер на автографи от Боуи от 1978 г., който започва да предлага експертното си мнение след смъртта на певеца от 2016 г.

Озаглавено „DHead XLVI“, произведението е част от „Dead Heads“, серия от 47 творби на Боуи. Според аукционерите няма начин да се открие кой е човекът на снимката, но пред четката на музиканта са позирали негови колеги, приятели и познати. Някои от произведенията са автопортрети. Лицето е оставено без характеристики, които биха насочили експертите към логични предположения.

„Полуабстрактният портрет“, както го описват от аукционната къща, изобразява фигура с дълга коса, падаща от двете страни, с прическа, която отговаря на модата от 60-те и 70-те години.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg