POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Картина на Джаксън Полък задържана при спецоперация у нас

Произведенията на прочутия художник от същия период са оценявани на между 140 и 500 млн. долара

„Blue Poles“, най-скъпо продадената на търг картина на Полък, в Националната галерия на Австралия в Канбера. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Картина на Джаксън Полък задържана при спецоперация у нас

„Blue Poles“, най-скъпо продадената на търг картина на Полък, в Националната галерия на Австралия в Канбера. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Може би най-скъпата картина, намирала се някога на територията на България, бе иззета при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол. Произведението е на експресиониста Джаксън Полък, чиито творби от този период са оценявани на между 140 и 500 млн. долара. Задържани са трима гръцки граждани и един българин, съобщава БНР. Платното е било предадено на специалисти от Националната художествена галерия.

След проведения анализ експертите от институцията са установили, че става дума за оригинална некаталогизирана творба на световноизвестния художник Джаксън Полък, датирана от 1949 година. Името на художника се забелязва в долния десен ъгъл. Заглавието на картината не се съобщава, но творбите на Полък обикновено се продават на изключително високи цени, когато се появяват на търговете на световните аукционни къщи.

Въпросната операция е имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група. Проведена е на територията на София, Атина и на остров Крит. При паралелни действия, извършени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина, са иззети общо пет други картини на известни автори, съобщават от националното радио, позовавайки се на свои източници, близки до разследването.

Американският художник Джаксън Полък се възприема като един от създателите на абстрактния експресионизъм, понякога наричан „екшън рисуване“ заради свободните и на пръв поглед непоследователни жестове при разпръскването на течна боя върху платното. Тъкмо този подход води до световната му известност приживе и днес той се разглежда като един от първите американски художници, получили признание преди смъртта си.

Полък се отдава на рисуването с надеждата, че изливането на емоциите му върху платото ще противодействат на зависимостта му към алкохола. Рисуването му е препоръчано като терапия, и точно в този период – 1938-1942 г., възникват най-ценните му произведения, смятат експертите. Борбата му с алкохола е добре документирана, той се опитва да се пребори с демона с психоаналитична терапия. Елементи от нея се забелязват в няколко от творбите му.

Нито изкуството, нито терапията обаче дават резултат и на 11 август 1956 г. Полък, който от една година не е нарисувал нито една картина, претърпява катастрофа с автомобила си. Инцидентът води до смъртта му и отнема живота на още един човек. Художникът е само на 44 години.

Бурният му личен живот и абсолютната свобода в картините му обуславят и високите цени на произведенията му. Картината „Blue Poles“ (1952) държи рекорда за най-скъпата му работа. Изложена е в Националната галерия на Австралия, откъдето я оценяват на 500 млн. долара. Друго негово произведение – „Number 17A“ от 1948 г. се продава на търг за 200 млн. долара. Неговият „Number 5“ от 1948 г. се предлага на търг през 2006 г. за 140 млн. долара.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90