Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Картина на Климт намерена скрита в галерията, от която изчезва преди 23 години

Градинарят почиства стената от бръшлян и случайно попада на метален капак

Металният панел, зад който се разкрива нишата с платното, увито в черен чувал. Снимка: Rai TV - Картина на Климт намерена скрита в галерията, от която изчезва преди 23 години

Металният панел, зад който се разкрива нишата с платното, увито в черен чувал. Снимка: Rai TV

Картина на Густав Климт, открадната преди 23 години от галерия в Пиаченца, Северна Италия, бе открита случайно от градинар. Галеристите отдавна били загубили вяра, че някога ще открият „Портрет на жена“, оценен на 60 млн. евро – докато служител, почистващ бръшляна от стената на галерията, не попада на метален панел в стената. Зад него се открива ниша, в която е намерена откраднатата картина, предава Би Би Си.

В момента все още текат проверки дали това е липсващият оригинал, но директорът на институцията, Масимо Ферари, е напълно убеден в това – защото на гърба на платното има разпознаваеми печати. Предстои разследване, което да установи дали крадците са оставили картината там с идеята да я преместят, когато медийното внимание се отклони от престъплението. Експерти ще трябва да установят дали наистина платното е прекарало последните 23 години в дупка в стената на галерията, от която изчезва.

„Портрет на жена“ на Густав Климт е оценена на 60 млн. евро. Снимка: Уикипедия

Арт критикът Виторио Сгарби също е убеден, че това е оригиналът:

Връщането на „Портрет…“ е най-добрият коледен подарък“, казва той пред „Corriere della Sera“.

Картината изчезва от галерията в Пиаченца на 22 февруари 1997 г. по време на последните подготовки на институцията да изложи „Портрет на жена“ като акцент в изложба. По-късно рамката на картината е открита на покрива на сградата, очевидно за да заблуди следователите, че картината е изнесена през тавански прозорец – това обаче се оказва невъзможно, тъй като размерите на прозореца не съответствали на произведението.

Десет месеца преди картината да бъде открадната, студентката Клаудия Мага забелязва, че „Портрет на жена“ всъщност е нарисувана върху „Портрет на млада жена“ – която не е виждана от 1912 г. Теорията си тя доказва, като успява да убеди директора на галерията в Пиаченца да подложи платното на рентген. Оказва се, че оригиналната картина била на младо момиче от Виена, което внезапно починало. За да забрави мъката от смъртта ѝ, художникът заличава образа на починалата с портрета на друга жена.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС