Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Картина на красивия Салай, ученик на Леонардо, продадена за €1,7 млн.

„Каещата се Магдалена“ е създадена в годините, в които Салай е в ателието на Да Винчи

Салай, „Каещата се Магдалена“, ок. 1515-1520 г. Репродукция: Artcurial - Картина на красивия Салай, ученик на Леонардо, продадена за €1,7 млн.

Салай, „Каещата се Магдалена“, ок. 1515-1520 г. Репродукция: Artcurial

„Каещата се Магдалена“ – картината, която едва наскоро бе разпозната като една от малкото известни творби на италианския художник Джан Джакомо Капроти, се продаде за 1,7 млн. евро на търг в Париж, съобщава „Арт Нюзпейпър“. Това е рекордно висока цена за произведение на живописеца, познат като Салай, ученик и интимен приятел на Леонардо да Винчи.

Картината е рисувана с маслени бои върху дървена плоскост и е датирана между 1515 и 1520 г. Преди погрешно приписвана от експертите на Джампиетрино, творбата бе оценена между 100 и 150 хил. евро, но неочаквано надмина многократно тази сума. „Каещата се Магдалина“ бе купена от американски колекционер, наддавал по телефона и пожелал самоличността му да остане анонимна пред медиите.

Салай е бил бедно момче от семейство от работници и според дневниците на Да Винчи е постъпил в ателието му като чирак на 22 юли 1490 г., когато е само на 10 години. По онова време Леонардо е в края на 30-те си години. Въпреки голямата възрастова разлика, двамата стават интимни, което в днешния контекст е проблем, предвид крехката възраст на Салай. Красивият, къдрокос Салай очевидно е бил немирник, описван от Леонардо в дневниците му като „крадец, лъжец, твърдоглавец, чревоугодник“. Момчето е наричано „малкият дявол“.

Двамата са заедно повече от 25 години, до смъртта на великия Да Винчи през 1519 г. В този период младият мъж е не само чирак, но и финансов мениджър, модел и непрестанна компания на Леонардо. Салай е позирал на големия художник за редица негови картини, сред които и „Йоан Кръстител“. Днес някои експерти откриват негови черти и в „Мона Лиза“. Именно в ръцете на Салай остава картината след смъртта на Да Винчи.

Вижте още: ЦЕЛИЯТ ЛЕОНАРДО

Днес се знае за съществуването на само четири или пет картини, създадени от ученика на Леонардо. Сред тях е „Каещата се Магдалена“, изобразяваща Мария Магдалена, която е покрила голите си гърди с дълги кичури коса. Предишният собственик я купил за скромна сума, без автор. Но експертите забелязват отпечатък на палец в боята – характерна техника, която и Да Винчи използва. В техниката на произведението се забелязват много от маниерите на Леонардо, особено впечатление прави умелото боравене със светлосенките и обсесивното внимание към детайла.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Утехата Вазов

Bookshop 728×90