Картина на красивия Салай, ученик на Леонардо, продадена за €1,7 млн.

„Каещата се Магдалена“ е създадена в годините, в които Салай е в ателието на Да Винчи

Салай, „Каещата се Магдалена“, ок. 1515-1520 г. Репродукция: Artcurial - Картина на красивия Салай, ученик на Леонардо, продадена за €1,7 млн.

Салай, „Каещата се Магдалена“, ок. 1515-1520 г. Репродукция: Artcurial

„Каещата се Магдалена“ – картината, която едва наскоро бе разпозната като една от малкото известни творби на италианския художник Джан Джакомо Капроти, се продаде за 1,7 млн. евро на търг в Париж, съобщава „Арт Нюзпейпър“. Това е рекордно висока цена за произведение на живописеца, познат като Салай, ученик и интимен приятел на Леонардо да Винчи.

Картината е рисувана с маслени бои върху дървена плоскост и е датирана между 1515 и 1520 г. Преди погрешно приписвана от експертите на Джампиетрино, творбата бе оценена между 100 и 150 хил. евро, но неочаквано надмина многократно тази сума. „Каещата се Магдалина“ бе купена от американски колекционер, наддавал по телефона и пожелал самоличността му да остане анонимна пред медиите.

Салай е бил бедно момче от семейство от работници и според дневниците на Да Винчи е постъпил в ателието му като чирак на 22 юли 1490 г., когато е само на 10 години. По онова време Леонардо е в края на 30-те си години. Въпреки голямата възрастова разлика, двамата стават интимни, което в днешния контекст е проблем, предвид крехката възраст на Салай. Красивият, къдрокос Салай очевидно е бил немирник, описван от Леонардо в дневниците му като „крадец, лъжец, твърдоглавец, чревоугодник“. Момчето е наричано „малкият дявол“.

Двамата са заедно повече от 25 години, до смъртта на великия Да Винчи през 1519 г. В този период младият мъж е не само чирак, но и финансов мениджър, модел и непрестанна компания на Леонардо. Салай е позирал на големия художник за редица негови картини, сред които и „Йоан Кръстител“. Днес някои експерти откриват негови черти и в „Мона Лиза“. Именно в ръцете на Салай остава картината след смъртта на Да Винчи.

Вижте още: ЦЕЛИЯТ ЛЕОНАРДО

Днес се знае за съществуването на само четири или пет картини, създадени от ученика на Леонардо. Сред тях е „Каещата се Магдалена“, изобразяваща Мария Магдалена, която е покрила голите си гърди с дълги кичури коса. Предишният собственик я купил за скромна сума, без автор. Но експертите забелязват отпечатък на палец в боята – характерна техника, която и Да Винчи използва. В техниката на произведението се забелязват много от маниерите на Леонардо, особено впечатление прави умелото боравене със светлосенките и обсесивното внимание към детайла.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg