Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Картина на Модиляни на търг с рекордно висока цена

150 млн. долара е таванът, предлаган първоначално за произведение на изкуството

Амедео Модиляни, Наклонено голо тяло от лявата страна, 1917. Снимка: „Сотбис“ - Картина на Модиляни на търг с рекордно висока цена

Амедео Модиляни, Наклонено голо тяло от лявата страна, 1917. Снимка: „Сотбис“

Аукционната къща „Сотбис“ ще предложи на търг картината на Модиляни Nu couché sur le côté gauche (Наклонено голо тяло от лявата страна), рисувана през 1917 г., с начална цена от 150 млн. долара. Това е най-високата цена, обявявана предварително за произведение на изкуството. Картината е част от поредицата голи тела, рисувани от художника, част от които били изложени в Париж през 1917 г. в експозиция, която сканадализирала навремето обществото, отбелязва „Гардиън“.

Модиляни е един от тримата творци, който минава границата от 150 млн. долара на търг. Амбициозната цифра има своето обяснение – друго произведение на автора с голо тяло бе продадено за 170,4 млн. долара през 2015-а. Две картини надминават тази сума – 180 млн. долара за „Алжирски жени (Версия О)“ на Пикасо и световният рекорд от 450 млн. долара, платени от Лувъра в Абу Даби за „Спасителят на света“ на Леонардо да Винчи.

„Тази картина променя представите за голота в съвременността – коментира Саймън Шоу, един от ръководителите на отдела за импресионизъм и модерно изкуство в тръжната къща. – Платната на Модиляни бележат повратен момент в може би най-великата традиция в изкуството – има голота преди Модиляни и голота след него.“

Сумата е доста далече от това, което настоящият собственик предлага за нея – Джон Магниър получава Nu couché sur le côté gauche срещу 26,9 млн. долара през 2003 г.

Картината държи още един рекорд: това е най-голямата творба на художника, широка 147 см. През 2015 г. „Тейт“ я излага заедно с други произведения на Модиляни и това платно предизвиква голям интерес, излиза включено и на корицата на каталога към изложбата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах