Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Картина на Мондриан е излагана наопаки в продължение на 75 години

Въпреки откритието, няма да бъде обърната, за да не бъде повредена

Пийт Мондриан, „New York City I“, 1942 г. - Картина на Мондриан е излагана наопаки в продължение на 75 години

Пийт Мондриан, „New York City I“, 1942 г.

Картината на холандския абстракционист Пийт Мондриан „New York City I“ е излагана в продължение на 75 години във всички световни галерии „надолу с главата“, смята историчката на изкуството Сюзан Майер-Бюзе, цитирана от Би Би Си. Тя е забелязала този факт, когато е провеждала изследване за изложба, посветена на Мондриан.

„Стесняването на решетката трябва да бъде в горната част – като нощно небе“, е уточнила Майер-Бюзе.

Въпреки откритието на кураторката, картината, която от 1980 г. е в музей в Дюселдорф, няма да бъде обърната, защото рискът да бъде повредена е голям.

„New York City I“ е втора от цикъла „New York City“, в който има общо 4 творби. Именно сравнението с тях е довело до извода, който е потвърден и от други куратори, казва Майер-Бюзе. В първата картина от цикъла пространството между линиите се стеснява именно в горната част. На една от снимките от студиото на холандския художник, публикувана през 1944 г. в американското списание „Town and Country“, се вижда „New York City I“ в положението, в което е била замислена.

Мондриан, един от съоснователите на арт групата „De Stijl“, се смята за един от най-влиятелните художници на ХХ век и за един от родоначалниците на абстрактния минимализъм и експресионизма.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg