POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Картина на Моне залята с картофено пюре от екоактивисти

Акция срещу бездействието на политиците към климатичната криза

Двамата активисти заснеха акцията си в Потсдам. Снимка: Стопкадър от видео на „Letzte Generation“/Туитър - Картина на Моне залята с картофено пюре от екоактивисти

Двамата активисти заснеха акцията си в Потсдам. Снимка: Стопкадър от видео на „Letzte Generation“/Туитър

Климатични активисти заляха с картофено пюре картината „Les Meules“ (Купчина сено) на Клод Моне в Потсдам, Германия, в знак на протест срещу бездействието на германското правителство срещу промените в климата. Произведението е изложено зад защитно стъкло и не е пострадало при атаката.

Жена и мъж със светлоотразителни жилетки от движението „Letzte Generation“ (Последно поколение) са залели картината с пюре, след като са залепили ръцете си за стената на галерия „Барберини“ в Потсдам, се вижда във видеа, разпространявани в социалните мрежи. Атаката над творбата на Моне идва броени дни, след като активисти от „Just Stop Oil“ заляха с доматена супа „Слънчогледи“ на Винсент Ван Гог в Националната галерия в Лондон.

Преди акцията в „Барберини“ да бъде осуетена от охраната на галерията, двамата участници в акцията представят мотивацията си:

„Хората загиват от глад, от студ – казва жената. – Живеем в климатична катастрофа, а вие се страхувате единствено от доматена супа или картофено пюре върху картина. Знаете ли от какво аз се страхувам? От прогнозите на науката, че през 2050 г. няма да може да изхранваме семействата си. Картофено пюре върху картина ще ви накара ли да послушате специалистите? Това произведение няма да струва нищо, ако ще трябва да се борим за храната си. Кога най-сетне ще се вслушате? Кога ще спрете „бизнеса както обикновено“?

„Купчини сено“ не е пострадала, уверяват от музея, полицията е пристигнала бързо на мястото, а отлепянето на двамата активисти е било „сравнително лесно“. Двамата са били отведени в ареста и освободени няколко часа по-късно.

В публикация в Туитър движението „Последно поколение“ споделя видео от акцията с въпроса какво е по-важно – изкуството или животът, и дава обяснение:

„Ако заливането на картина с картофено пюре е необходимото действие, за да се припомни на обществото, че полезните изкопаеми ни убиват, тогава ето ви картофено пюре върху картина“.

Инцидентът в Потсдам е поредният от серия протестни акции на екоактивисти, които призовават правителствата да предприемат спешни мерки срещу климатичните промени. Процесът обичайно се повтаря – „жертвите“ са ценни картини зад защитно стъкло, а демонстрацията обикновено е последвана от залепянето на активисти за пода или стените на световни галерии.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90