Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Картина на неизвестен автор се оказа на Рембранд

Творбата ще бъде част от изложбата „Младият Рембранд“ в Оксфорд

Автопортретът в бяло (горе в средата) е една от подсказките, която помага на учените да потвърдят авторството  на картината. Снимка: Частен колекционер - Картина на неизвестен автор се оказа на Рембранд

Автопортретът в бяло (горе в средата) е една от подсказките, която помага на учените да потвърдят авторството на картината. Снимка: Частен колекционер

Картина, чийто автор досега е смятан за неизвестен, се оказа на Рембранд. „Пуснете децата да дойдат при мен“ (Let the Little Children Come to Me) е отдавна известна на аукционните къщи, но се е предлагала озаглавена „Холандска школа, средата на XVII в.“. Творбата, на която е изобразена библейска сцена и автопортрет на художника като млад, ще бъде изложена в музей в Оксфорд, Великобритания, съобщава Би Би Си.

Като произведение на неизвестен автор картината се появява и на търг в Германия през 2014 г., когато арт дилърът Ян Сикс решава да я изследва по-детайлно и установява истинския ѝ автор. Впрочем, Сикс е пряк наследник на Ян Сикс, рисуван от Рембранд през 1654 г. Техническото проучване на платното доказало, че през XVII в. голяма част от него е „коригирано“. В горната част на картината се вижда автопортрет, на който досега експертите не са обръщали внимание. Творбата е създадена между 1627-а и 1628 г.

Авторството на Рембранд вече се потвърждава от редица експерти, включително и от професор Кристофър Браун от музея „Ашмолиън“ в Оксфорд, където ще бъде изложена картината. Специалистите все още се затрудняват да уточнят дали по-късната поправка на платното е извършена от чирак в рембрандовото студио, или се е появила на по-късен етап.

Проверката не била сложна, макар да липсвали стилистични похвати или технически характеристики, заради които произведението категорично да се припише на холандския майстор. Имало други подсказки – лицето на Исус например силно наподобява онова от платното „Изгонване на търговците от храма“, датирано от 1626 г. Трите жени пък, покрили главите си със забрадки по ориенталски маниер, имат силна прилика с фигури от „Алегория на музиката“ (също 1626 г.).

Картината ще бъде изложена в музея „Ашмолиън“ като част от експозицията „Младият Рембранд“, която ще обхване периода 1624-а – 1634 г. Това ще бъде първата голяма изложба в Обединеното кралство, която изследва ранните години на художника.

Изложбата „Младият Рембранд“ ще бъде открита на 27 февруари 2020-а.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg