Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Картина на Пикасо – национално богатство на Испания, засечена на кораб в Корсика

Хваната е от митничари при опит за незаконен износ от страната. Вероятно от собственика й

Платното „Глава на младо момиче“ е собственост на Хайме Ботин, известен испански банкер. - Картина на Пикасо – национално богатство на Испания, засечена на кораб в Корсика

Платното „Глава на младо момиче“ е собственост на Хайме Ботин, известен испански банкер.

Творба на Пабло Пикасо, оценена на повече от на 25 млн. евро и обявена за „неподлежаща на изнасяне от Испания“, бе открита на кораб в Корсика, съобщават АФП.

„Опит за износ към Швейцария от кораб от митническото бюро в корсиканското пристанище Бастия на картината на Пикасо „Глава на младо момиче”, привлече вниманието на френските служители”, съобщават в комюнике от Митницата.

Ден по-късно служители на митницата се качили на борда на кораба, пренасящ платното, акостирал в курортното пристанище Калви. От капитана на морския съд са били поискани документите, уреждащи пренасянето на картината. Той представил единствено документ за оценката на творбата, както и протокол на испански език от месец май 2015 г. от Върховния трибунал на страната (с компетенция върху цялата територия, за разлика от Върховните териториални трибунали), който потвърждава статута на картината като национално богатство на Испания, което не подлежи, при никакви обстоятелства, на износ.

Платното е собственост на Хайме Ботин, известен испански банкер, чието семейство участва в основаването през 1857 г. на една от най-големите банкови групировки в страната – „Сантандер“. 79-годишният Хайме Ботин, който е вицепрезидент на банката между 1999 г. и 2004 г., не е бил на борда на кораба – собственост на дружество, чийто акционер е Ботин, плаващ под британски флаг, уточнява пред АФП говорител на митницата.

Молбата за износ, регистрирана в Бастия, не е била подписана от негово име. За първи път такава молба е подадена през декември 2012 г. в Испания, за постоянен износ на картината в посока Лондон. Министърът на културата се е възпротивил и през 2015 г. Върховният испански трибунал – една от най-високите испански юрисдикции, се е произнесъл, че творбата не „подлежи на изнасяне от страната”, тъй като принадлежи към „културните богатства”, които не могат да бъдат изнасяни извън територията на страната.

Френските власти очакват искане от Испания за връщане на картината.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg