Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Картина на Рембранд с пръстови отпечатъци отива на търг

Очакванията са портретът на молещ се Исус да бъде продаден за 6 млн. паунда

Платното е наречено „Изследване на главата и сплетените ръце на млад мъж като Христос в молитва“ и представлява бързо нарисувана маслена скица върху дъбова подложка. Снимка: „Сотбис“ - Картина на Рембранд с пръстови отпечатъци отива на търг

Платното е наречено „Изследване на главата и сплетените ръце на млад мъж като Христос в молитва“ и представлява бързо нарисувана маслена скица върху дъбова подложка. Снимка: „Сотбис“

Два пръстови отпечатъка, почти със сигурност принадлежащи на Рембранд, са открити върху малка картина, изобразяваща Исус. Произведението ще бъде предложено на търг в Лондон от „Сотбис“ на 5 декември и се очаква да бъде продадено за около 6 млн. паунда, съобщава „Гардиън“.

Платното е наречено „Изследване на главата и сплетените ръце на млад мъж като Христос в молитва“ и представлява бързо нарисувана маслена скица върху дъбова подложка.

Джордж Гордън, съпредседател на отдела в „Сотбис“ за произведения на старите майстори, казва, че не е възможно със сигурност да се потвърди, че отпечатъците в единия край на картината са на Рембранд, тъй като това е първият път, в който те се появяват на негово произведение – и следователно няма база за сравнение.

„Но откритието на отпечатъците в оригиналния пласт боя близо до долния ъгъл предполагат свързаност с художника“, коментира експертът.

Не е рядкост да се открият отпечатъци по лака на различни творби, но в случая с картината на Рембранд те са се отбелязали в първия слой боя под лака – това може би означава, че художникът е преместил платното, докато то е все още не е било изсъхнало.

Откритието е направено преди картината да бъде изложена в Лувъра през 2011 г. в експозицията „Рембранд и лицето на Исус“, обиколила след това Филаделфия и Детройт. Тази година за пръв път се съобщава за пръстовите отпечатъци.

Реставраторът Мишел ван де Лаар пръв забелязва отпечатъците заедно с научния изследовател Ари Уалърт. Според тях картината е нарисувана отведнъж – практика, позната като „ten eersten opmaken“. Тя включва допълнителни цветове и слоеве, които бързо се наслагват преди платното да е изсъхнало. Този метод предполага, че боята ще се размаже, затова е практикуван единствено от най-талантливите художници, обяснява Ван де Лаар.

„Откритието на пръстовите отпечатъци е допълнително доказателство за вероятната скорост, с която творбата е нарисувана, и предлага свеж поглед към комплексната, но бърза техника на Рембранд“, добавя реставраторът.

Произведението е създадено през 1655 г., предполага се, че моделът, позирал за него, е млад евреин, вероятно съсед на художника в Амстердам. Това е една от общо седем маслени картини, изобразяващи същия мъж като Исус, въпреки че и до днес се спори дали всичките със сигурност са рисувани от Рембранд. Засега е установено авторството на платното, което ще бъде представена на търга в Лондон, както и на още едно, изложено в арт галерията „Gemäldegalerie“ в Берлин.

Творбата е била заета на къщата-музей на Рембранд в Амстердам. Преди да бъде изложена в Лувъра през 2011 г., тя е била в частна колекция в продължение на десетилетия, разказват от „Сотбис“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС