Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Картина на Рубенс „оживя“ в анимирана скулптура (видео)

Прочутото платно „Убийство на младенците“ е пресъздадено в зоотроп

Зоотропът на Колишоу и Бърдън е изработен от над 350 фигури. - Картина на Рубенс „оживя“ в анимирана скулптура (видео)

Зоотропът на Колишоу и Бърдън е изработен от над 350 фигури.

Живописната творбата на Питър Пол Рубенс „Убийството на младенците“ (1609-1611 г.) оживява в хипнотизираща творба на американския художник Мат Колишоу и английския му колега Себастиан Бърдън. Двамата са пресъздали картината като анимирана скулптура чрез 3D принтиране.   

Ефектът, който са използвали, е на т.нар. зоотроп – популярен преди появата на анимацията. Това са устройства с въртяща се основа, които са създавали оптични илюзии под формата най-често на магически фенери.

Въртележката, която са създали двамата художници, се състои от над 350 фигури. Над проекта Колишоу и Бърдън са работили шест месеца.

„Убийство на младенците“ е една от най-скъпите картини в историята на аукционите. През 2002 г. тя беше продадена на търг в „Сотби’с“ за 117 млн. долара на канадския колекционер лорд Кенет Томсън, собственик на корпорацията „Томсън“. По-късно той дари картината на Галерията по изкуствата на Онтарио в Торонто.

Вижте анимирания й вариант:

https://youtu.be/_71c5jiIZrs

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС