Софийски международен панаир на книгата

Картина на Шагал върната на собствениците ѝ след 30 г.

Прекупвачът сам подава сигнал за откраднатата „Отело и Дездемона“

Марк Шагал, „Отело и Дездемона“,  1911 г. Снимка: ФБР - Картина на Шагал върната на собствениците ѝ след 30 г.

Марк Шагал, „Отело и Дездемона“, 1911 г. Снимка: ФБР

ФБР откри картина на Марк Шагал в таванско помещение в американския щат Мериленд и творбата се оказа „Отело и Дездемона“, открадната през 1998 г. Произведението е създадено през 1911 г. и сега се връща отново при собствениците си, които твърдят, че ще я продадат и ще дарят по-голямата част от приходите, пише The Art Newspaper.

Ърнест и Роуз Хелър, притежателите на картината, са колекционери и в сбирката им има произведения на Пикасо, Едуард Хопър и Реноар. Семейството установява кражбата, когато се връща в дома си след двумесечно пътешествие до Аспен, Колорадо. От къщата им липсват произведения на изкуството, сред които ценната картина на Шагал, сребърни вещи и килими. Стойността на откраднатото е 600 хил. долара, а обезщетението за картината е на стойност 100 хил. долара.

„Харесвах картината на Шагал. Харесвах всичките си картини, но тази на Шагал беше много интересна, защото беше от 1911 г.“, споделя Ърнест.

Сега, когато кражбата отново се разследва, от ФБР са убедени, че извършителят е вътрешен човек, вероятно някой от служителите в дома на семейство Хелър. Съвсем скоро след престъплението крадецът се срещнал с неизвестен мъж от щата Мериленд в опит да продаде платното. Сделката пропада, а „Отело и Дездемона“ се озовава в Мериленд. През 2011-а и още веднъж през 2017 г. мъжът се опитва да изпрати картината за консигнация в галерия във Вашингтон. Собствениците на галерията обаче се усъмняват в произхода на творбата и предлагат на търговеца да се свърже с полицията, а когато ФБР пристигат, откриват картината в кутия от шперплат с надпис „колекция гимназиално изкуство“.

Америка за България

Няма да бъдат повдигнати обвинения нито на крадеца, нито на прекупвача, тъй като давността на престъплението вече е изтекла. Последният обаче има зад гърба си излежана присъда за откраднато имущество, включително и произведения на изкуството.

Спечеленото от продажбата на „Отело и Дездемона“ ще се раздели на части – 100 хил. долара ще бъдат преведени на застрахователната компания, останалото се разпределя между Колумбийския университет, Медицинския център на Нюйоркския университет и неправителствената организация MacDowell Colony, където Роуз Хелър е била дългогодишен член.

Картината на Шагал засега е единствената от откраднатото навремето, върната на собствениците си. От ФБР уверяват, че ще продължат издирването на останалите липсващи творби.

Островът на съкровищата – премиера

Избрано

ПИРформанс

Bookshop 728×90