Картина на Симеон Кръстев подари Борисов на Вучич

Платното изобразява момент от инспекцията на строежа на „Балкански поток“

Платното изобразява Борисов и Вучич на инспекция по трасето на Балкански поток. Снимка: „Новости“, Сърбия - Картина на Симеон Кръстев подари Борисов на Вучич

Платното изобразява Борисов и Вучич на инспекция по трасето на Балкански поток. Снимка: „Новости“, Сърбия

Картина, изобразяваща инспекция по трасето на „Балкански поток” в стил соцреализъм, нарисувана от художника Симеон Кръстев, замина за Сърбия като подарък за президента Александър Вучич лично от премиера Бойко Борисов. За подаръка съобщи сръбското издание „Новости”.

Симеон Кръстев е известен български творец, който създава произведения в много изобразителни жанрове. Роден е през 1943 г, завършва Художествената академия в Лодз, Полша през 1975 г.  Работи в областта на графичния дизайн, живописта и художественото оформление на пощенски марки, монети, фирмени лога.

Той в продължение на години е оформител на Каталог на българската мода – „Алманах на българската мода”, под съставителството на проф. Любомир Стойков. Автор е на стотици филмови, оперни, театрални, политически, спортни, социални плакати. Активно работи в областта на художественото оформление на материали за конгреси, избори, политически акции.

Печелил е награди от конкурси за плакат на тема „Автомобилът и околната среда”, „24 май, „Вторични суровини”, „40 години от победата над фашизма”. Носител е на отличие за поредица пощенски марки на тема „Световно първенство по футбол – Италия 90”. Бил е арт директор в рекламна агенция. Правил е много от плакатите на Софийската опера.

В живописта се характеризира с многопосочни търсения в различни жанрове – от портрети до натюрморти. Негови маслени платна, изобразяващи коне, са откупени от галерията на Ордена на тамплиерите в България – „Галерия 900”.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах