Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Картина на сюрреалиста Ив Танги открита в боклука на германско летище

Пейзажът бил на дъното на контейнер за смет

Забравената картина. Снимка: Полицията в Дюселдорф - Картина на сюрреалиста Ив Танги открита в боклука на германско летище

Забравената картина. Снимка: Полицията в Дюселдорф

Картина на сюрреалиста Ив Танги на стойност около 280 хил. евро бе намерена в боклука на летището в Дюселдорф, съобщават от местната полиция.

На 27 ноември картината е забравена на летището от бизнесмен, който летял за Тел Авив. Докато се регистрирал, той забравил плоската картонена кутия, в която била картината с размери 60 на 40 см. Установил загубата в Израел и веднага се свързал с летището. Започнали издирвания, към които се присъединил и племенник на бизнесмена, живеещ в Белгия.

Повече от две седмици от картината нямало и следа. Следователите от полицията в Дюселдорф обаче се сетили да се свържат с фирмата, наета за почистване на летището. Така картината била открита на дъното на голям контейнер с боклук. Ценното платно се намирало на самото му дъно.

Ив Танги (1900 – 1955) е американски художник от френски произход, един от видните представители на сюрреализма. Основна тема в картините му са фантастични пейзажи.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg