Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Картина на Ван Гог открадната от нидерландски музей

Институцията е била затворена заради пандемията от коронавирус

Ван Гог, „Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1844 г.“ - Картина на Ван Гог открадната от нидерландски музей

Ван Гог, „Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1844 г.“

„Пролетна градина“, картина на Винсент Ван Гог от 1884 г., е била открадната от нидерландския музей „Зингер Ларен“ край Амстердам, съобщават от институцията. Крадците са влезли с взлом в малките часове на нощта в затворената заради коронавируса сграда. Останалите платна са непокътнати, пише „Индипендънт“.

Картината, чието пълно заглавие е „Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1844 г.“, е била заета от нидерландския Гронингски музей, като това е единствената творба на Ван Гог в колекцията им. В момента тече разследване. Цената на произведението не се посочва, отбелязва „Индипендънт“.

Преди да затвори врати заради пандемията, в „Сингър Ларен“ е била наредена експозицията „Огледало на душата. От Тороп до Мондриан“, организирана съвместно с „Райксмузеум“.

Музеят „Сингър Ларен“ е създаден от колекцията на американците Уилям и Ана Сингър. Това не е първият път, в който сградата е нападана от крадци – през 2007 г. от двора на институцията са взети седем скулптури, сред които и бронзово копие на „Мислителят“ на Роден.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg