Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Картина от частна колекция остава завинаги в руски музей

Руският Върховен съд отказа да върне картина на законните собственици от Германия

Карл Брюлов, „Христос в могилата“ - Картина от частна колекция остава завинаги в руски музей

Карл Брюлов, „Христос в могилата“

Върховният съд на Руската федерация днес окончателно отмени решението за връщане на картината „Христос в могилата“ от Карл Брюлов (1799 – 1852) на законните ѝ собственици – германските колекционери Александър и Ирина Певзнер. Картината е на стойност над 150 хил. евро.

Скандалната история започва, когато семейство Певзнер купува картината в Брюксел напълно законно. През 2003 г. Александър Певзнер решава да внесе платното в Русия, за да го продаде на Руския музей. Следствието твърди, че Александър е подкупил митническите власти и е внесъл картината с фалшиви документи. Срещу него е повдигнато обвинение, което е прекратено поради давност. Съдът постановява връщане на картината на законните ѝ собственици. Тогава се намесва прокуратурата, която обжалва решението на съда и отказва да върне платното, като придвижва ново дело до Върховния съд.

От 2003 г. „Христос в могилата“ се съхранява в Руския музей като веществено доказателство. През 2016 г., много преди крайното решение на съда, тя е включена в състава на музейния фонд. След 16 години ходене по съдебни инстанции и противоречиви съдебни решения, собствениците семейство Певзнер окончателно загубиха надежда, че ще си върнат творбата на Брюлов.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg