Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Картина от най-големия арт обир в ГДР вероятно е рисувана от Рембранд

Произведението е било изнесено от Източна Германия преди 40-ина години

Картината, открадната от замъка Фриденщайн в град Гота, Германия, е приписвана на Рембранд. Снимка: Луц Ебхард - Картина от най-големия арт обир в ГДР вероятно е рисувана от Рембранд

Картината, открадната от замъка Фриденщайн в град Гота, Германия, е приписвана на Рембранд. Снимка: Луц Ебхард

Рембранд вероятно е автор на една от картините, станали плячка на най-големия арт обир в Източна Германия, гласи изводът на изследване, проведено от кураторите в замъка Фриденщайн в град Гота, Германия.

Шедьовърът, възстановен едва миналата година, е датиран между 1629 и 1632 г., отбелязва „Арт Нюзпейпър“. Ценното произведение е едно от общо петте, които миналата година бяха върнати в германския замък, откъдето изчезват през декември 1979 г. Всички пет творби са били реставрирани и в момента са част от изложбата „Обратно в Гота! Изгубените шедьоври“, която може да се разгледа до 21 август 2022 г.

Картината, която изобразява възрастен мъж, е най-пострадала при кражбата, реставраторите е трябвало да заличат дълбоки резки по нея.

През годините портретът е приписван на Ян Ливенс и на Фердинанд Бол, ученик на Рембранд. Заради подписа на Бол на гърба някои приписват авторството ѝ на него – но според Тимо Трюмпер, куратор на изложбата в замъка, този факт по-скоро показва, че Бол е притежавал картината, а не, че е неин създател. Най-вероятно той я е придобил след фалита на учителя си през 1656 г.

Предположението, че картината е рисувана от Рембранд, е подкрепена от друга подобна творба, съхранявана в Харвардския художествен музей в САЩ, която носи подписа на нидерландския художник – но авторството ѝ се поставя под въпрос от някои експерти. Ако се съди по релефа под първия слой боя на работата от Гота, това е оригиналната картина, а в САЩ притежават копие, твърди кураторът.

„Въпрос на интерпретация е – казва Трюмпер. – Можем да сме сигурни, че картината, която е при нас, идва от студиото на Рембранд, но остава въпросът какво е неговото участие в нея и какво – на учениците му? Половината от арт експертите, с които говорихме, казват: „Не, не е на Рембранд, но е на един от учениците му“. Другата половина твърди, че е интересна теория и не могат да я изключат като невярна.“

Между петте картини, откраднати от немския замък преди около 40 години, са работи на Холбайн Стари, Франс Халс, Ян Брьогел Стари и едно копие на автопортрет на Антонис ван Дайк. И петте бяха открити миналата година. Днес се смята, че крадецът е Руди Бернхард, машинист на влак, който прекарал картините в Западна Германия с помощта на семейство там. И той, и те днес не са между живите, а картините останали при децата им. Бернхард умира през 2016 г.,заедно с истината за случилото се.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Вълшебство

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах