Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Картина, подарена срещу сандвичи, се продава на търг за $30 хил.

Художничката изживява живота си в нищета и не доживява успеха си

Картината дълги години стои окачена в детската стая в къщата на Ирен и Тони Демас, двамата сега планират да я продадат и да използват парите за пътувания. Снимка: Miller & Miller Auctions Ltd - Картина, подарена срещу сандвичи, се продава на търг за $30 хил.

Картината дълги години стои окачена в детската стая в къщата на Ирен и Тони Демас, двамата сега планират да я продадат и да използват парите за пътувания. Снимка: Miller & Miller Auctions Ltd

Картина на канадска художничка, подарена в замяна на няколко сандвича със сирене преди половин век, се очаква да донесе близо 30 хил. долара на собствениците си днес. Произведението с необичайна стойност е на канадката Мод Люис и днес е оценено на 27 хил. американски долара. Работата ще бъде предложена на търг по-късно през май, съобщава „Гардиън“.

Собственици на картината са Ирен и Тони Демас, които я получават покрай работата си в малкото си ресторантче в Онтарио през 70-те. С местната общност те често предпочитали да работят с плащане в натура – срещу супа и сандвичи например получавали цветя от местния цветарски магазин, но най-добрата си сделка сключват с английския художник Джон Киниър, разказва семейството пред „Гардиън“. В замяна на свои авторски картини и произведения на приятели той договорил неуточнено количество сандвичи с чедър – дълги години негово любимо ястие от ресторанта на Демас.

Един ден Киниър, както обикновено, си поръчал сандвич и разказал за художничка от канадската провинци Нова Скотия, „толкова бедна, че няма дори подходящи материали за рисуване“ – използвала изхвърлени дървени материали и бои, останали след боядисването на рибарски лодки. Художникът се трогнал от историята ѝ и изпратил на жената няколко дървени плоскости. По-късно тя му ги върнала нарисувани и така една от тях – изобразяваща черно камионче, се озовава в семейството на Демас.

Мод Люис рисува картината си върху дървена плоскост, изпратена от Киниър. Снимка: Miller & Miller Auctions Ltd

Макар да прекарва по-голямата част от живота си в нищета, Мод Люис рисува цветни и живи картини, най-често изобразяващи детайли от живота на Нова Скотия. В творчеството ѝ има и повтарящи се мотиви, най-често я вдъхновяват котките и фигуристите на лед. Твори непрестанно, рисувайки върху всяка подходяща повърхност в малката къща, която деляла със съпруга си Еверет. В последните години на живота си развива артрит, което пречи на таланта ѝ. Умира на 69-годишна възраст през 1970 г.

Както нерядко се случва, популярността ѝ идва посмъртно и в наши дни произведенията ѝ се продават за хиляди. Биографичен филм от 2013 г. допълнително помага за популяризирането на името ѝ.

„Черен камион“ се предлага на търг от аукционната къща Miller & Miller Auctions. Наддаването вече тече онлайн, като най-високото предложение вече е надминало оценката от тръжната къща.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС