Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Картина, приписвана на Фра Бартоломео, се оказа на Рафаело

За пръв път „Свети Петър” и „Свети Павел” са изложени заедно с ескизите и рисунките към тях

Платното „Свети Петър” заедно с прилежащата му картина „Свети Павел” в момента са фокус на изложба във Ватикана. Илюстрация: Ватиканските музеи - Картина, приписвана на Фра Бартоломео, се оказа на Рафаело

Платното „Свети Петър” заедно с прилежащата му картина „Свети Павел” в момента са фокус на изложба във Ватикана. Илюстрация: Ватиканските музеи

Картината „Свети Петър”, приписвана на флорентинския художник Фра Бартоломео, всъщност е нарисувана от Рафаело Санти. Това са резултатите от съвместно изследване, проведено неотдавна от експерти на Ватиканските музеи и галерия „Уфици”, разказва италианската информационна агенция ANSA.

Платното „Свети Петър” заедно с прилежащата му картина „Свети Павел” в момента са фокус на изложбата „Светите Петър и Павел на Рафаело и Фра Бартоломео. Посвещение на покровителите на Рим”, която тече във Ватикана. Двете свързани картини са били поръчани през 1513 г. на Фра Бартоломео за украса на римската църква Сан Силвестро ал Квиринале. Художникът е подготвил ескизите и рисунките към тях, но до смъртта си през 1517 г. е успял да завърши само „Свети Павел”. Реставрацията, започната през 2019 г, успява да докаже, че „Свети Петър” е довършена от Рафаело Санти по рисунката на Фра Бартоломео. Двамата художници, макар и от различни поколения, са били близки приятели и са учили много един от друг.

Двете картини отдавна не са били показвани пред широка публика. Дълго време те са украсявали залата за аудиенции на папата в Апостолския дворец във Ватикана. Сега, обединени след скорошната реставрация, те са показани за пръв път заедно с подготвителните ескизи и рисунки, донесени в Рим от „Уфици”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах