Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Картина, създадена от невронна мрежа, спечели голям конкурс за изобразително изкуство

Започнаха дискусии дали е допустимо

„Космически оперен театър”, призьор в конкурса  - Картина, създадена от невронна мрежа, спечели голям конкурс за изобразително изкуство

„Космически оперен театър”, призьор в конкурса

Картина, създадена от изкуствена невронна мрежа, стана победител в държавния конкурс за изящни изкуства в щата Колорадо, съобщава изданието Vice.

„Космически оперен театър“, дело на графичния дизайнер Джейсън Алън с помощта невронната мрежа Midjourney, е спечелила първото място в щатския конкурс, състезавайки се с картини, създадени по традиционния начин от хора.

На картината се вижда зала с хора в необичайни дрехи, вперили поглед към гледката през голям кръгъл прозорец.

По думите на Алън, картината трябва да бъде възприемана като създадена от него, защото той е задал параметрите, използвани от невронната мрежа, а впоследствие е подобрил резултатите чрез друг софтуер и е разпечатал изображението върху платно. Реакциите обаче са противоречиви, мнозина смятат, че картина, създадена от невронна мрежа, не трябва да се конкурира с илюстрации на хора.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg