Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Картина, висяла години над печка, се продаде за €24 млн.

Смятали я за стара икона, оказва се „Осмиването на Христос“ на Чимабуе, учител на Джото

„Осмиването на Христос“ е част от полиптих на Чимабуе, рисуван в края на Средновековието и началото на Ренесанса. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Картина, висяла години над печка, се продаде за €24 млн.

„Осмиването на Христос“ е част от полиптих на Чимабуе, рисуван в края на Средновековието и началото на Ренесанса. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Картина на италианския художник от ранния Ренесанс Чимабуе, открита случайно в кухнята на възрастна французойка, се продаде на търг за 24 млн. евро. Очакването на арт дилърите беше „Осмиването на Христос“ да не надмине 6 млн. долара. Продажбата обаче постави нов рекорд – за най-скъпопродадена средновековна картина, съобщава Би Би Си.

Новият собственик е от северната част на Франция, но е пожелал да остане анонимен, съобщават от аукционната къща „Acteon“. Четирикратното надхвърляне на очакваната цена специалистите отдават на уникалността на творбата и на рядко срещаните на търг произведения на Чимабуе.

В продължение на години шедьовърът висял на стена над печката в кухня на 90-годишна жена от градче край Париж. Когато апартаментът е обявен за продажба, арт дилър случайно забелязва картината и препоръчва на семейството да я даде за оценка на експерти, тъй като подозира, че може да е ценна. Така и се оказва. Дълги години семейството смятало, че това е просто стара икона и казват, че дори не помнят откъде е дошла картината.

За да се установи авторството на произведението, картината минава през скенер с инфрачервена светлина, който установява прилики с флорентинския художник Чимабуе, още познат като Чени ди Пепо. Той е учител на ренесансовия майстор Джото. Активният му период обхваща края на XIII и началото на XIV в., името му често се споменава в групата художници, загърбили техниките на Средновековието, за да се отдадат на по-натуралистичното изкуство на Ренесанса.

Картината е рисувана на дърво и се смята, че е част от полиптих от 1280 г., изобразяващ Страстите Христови и разпването на Божия син. Размерите ѝ са 20 на 26 см. Две други сцени от серията на Чимабуе може да се видят в Националната галерия в Лондон и в музея „Frick Collection“ в Ню Йорк.

Работата на Чимабуе е силно повлияна от византийското изкуство, открояваща се с рисуване върху тополово дърво, черен фон и златна боя.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg