Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Картината, която влиза в личната ви история

25 личности разказват спомени и преживявания с произведения от колекциите на Националната галерия и Музея за история на София (видео)

Художничката Седва Семер пред „Ледената пързалка на Ариана“ от Никола Димитров. Снимка: Национална галерия  - Картината, която влиза в личната ви история

Художничката Седва Семер пред „Ледената пързалка на Ариана“ от Никола Димитров. Снимка: Национална галерия

Всяка творба има история, но след излагането ѝ в публичното пространство историите ѝ стават безброй, добавени от впечатленията на зрителите. Личности от полето на културата и изкуството ще разкажат своите преживявания от срещата с произведение на изкуството от колекциите на Националната галерия и Музея за история на София. Разказите им са част от видеопоредицата „Софийски истории от галерията“, която има за цел да покаже следата, която оставя у всеки от нас един пълен с история и спомени град, станал част и от нашите лични истории.

Изтече повече от година с ограничения заради Ковид-19 и в голяма част от това време залите на галерията останаха пусти, а произведенията – без публика, която да им се наслаждава. За да скъсят дистанцията между произведенията на изкуството и техните ценители, Галерията кани 25 българи, свързани с изкуството, за да разкажат лична история, свързана със спомен, преживяване или собствена интерпретация на избрано от тях произведение от фонда на Националната галерия и Регионалния исторически музей на София. Всеки спомен е свързан с живота в столицата, независимо дали човекът е избрал пейзаж, портрет на известна личност или произведения със сцени от ежедневието на града.

Първото видео се очаква през април, след което до октомври всяка седмица ще излиза по една история. Сред участниците в поредицата са диригентът Максим Ешкенази, избрал да сподели впечатленията си от творба на художника Петър Дочев, Мария Василева ще говори пред картина на Вихрони Попнеделев, а художничката Севда Семер ще опише своя поглед към „Ледената пързалка на езерото Ариана“ от Никола Димитров.

Клиповете ще имат субтитри за хора със слухови увреждания.

Проектът се реализира с подкрепата на  Столична община и в партньорство с „Площад Славейков“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg