POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Картината на Банкси с медсестрата продадена за рекордна сума

Получените 16,7 млн. евро ще отидат в помощ на Националната здравна служба на Великобритания

Оригиналът, подарък от Банкси на британската болница, ще бъде заменен с репродукция, създадена от самия автор. Илюстрация: Банкси - Картината на Банкси с медсестрата продадена за рекордна сума

Оригиналът, подарък от Банкси на британската болница, ще бъде заменен с репродукция, създадена от самия автор. Илюстрация: Банкси

Картината на Банкси, на която малко момче е изобразено да си играе с кукла медицинска сестра, докато Батман и Супермен са захвърлени в кошчето, е продадена на търг за 14,4 млн. паунда (16,7 млн. евро). Аукционът е проведен в „Кристис“, и по желание на графити артиста цялата сума ще бъде дарена на Националната здравна служба на Великобритания.

„Game Changer“ е най-скъпото произведение на анонимния творец, продадено на търг – рекорд, който преди държеше платното „Делегиран парламент“ (Devolved Parliament), изобразяващо Британския парламент, пълен с шимпанзета, отбелязва Би Би Си.

Вижте още: КАРТИНА НА БАНКСИ СЕ ПРОДАДЕ ЗА РЕКОРДНИТЕ $12 МЛН. 

Картината се появи за първи път през май, по време на първата вълна от коронавирус през 2020 г., във фоайето близо до спешния център на болница в Саутхемптън.

„Благодаря за всичко, което правите! Надявам се, че картината ще озари това място, макар и да е само в черно и бяло“, гласеше бележка от художника.

На мястото на оригиналната картина сега ще стои репродукция, отново дело на Банкси.

От „Кристис“ представят творбата с размери метър на метър като „отдаване на почит“ към хората, борещи се с Ковид-19, а решението на анонимния артист да дари цялата сума за благотворителност от аукционната къща определят като „исторически момент“ и „изключителен жест“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС