Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Картини на Майстора, Щъркелов, Светлин Русев иззети от дома на Васил Божков

Година, след като прокуратурата описа и иззе картините от вилата му и античните предмети от офиса му

Част от иззетите произведения на изкуството от апартамента на Васил Божков на бул. „Васил Левски“ в София. Снимка: Специализирана прокуратура - Картини на Майстора, Щъркелов, Светлин Русев иззети от дома на Васил Божков

Част от иззетите произведения на изкуството от апартамента на Васил Божков на бул. „Васил Левски“ в София. Снимка: Специализирана прокуратура

Живописни платна и графики иззе прокуратурата от жилището на Васил Божков, гласи съобщение в сайта на Специализираната прокуратура.

Днес от дома на Божков и неговата партньорка Елена Динева на бул. „Васил Левски” са били иззети 1418 платна и 45 графики, сред които има творби на Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Генко Генков, Константин Щъркелов, Димитър Казаков-Нерон, Светлин Русев и др.

Иззетите художествени произведения са предадени за съхранение в Националната художествена галерия.

Преди около година от вилата на Божков на Витоша, от апартамента на „Васил Левски“ и от офисите на холдинга на Божков прокуратурата иззе в рамките на досъдебното производство 6 778 броя антики, преценени като културни ценности.

През ноември 2020-а Специализирана прокуратура обяви, че ще поиска експертна оценка от учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, за да оценяват иззетите от сградата на „Нове интернал“ ЕООД в София предмети с белезите на културно-исторически ценности, собственост на Божков и стопанисвани от Фондация „Тракия“. Експертите ще имат за задача да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на иззетите по делото веществени доказателства, които са и културни ценности.

Месец по-рано стана ясно, че 6566 артефакта от колекцията на Васил Божков ще бъдат национализирани, ако се докаже престъпният характер на придобиването им. Само 212 от иззетите културни ценности на Фондация „Тракия“ са регистрирани. Всички останали може да бъдат иззети в полза на държавата, тъй като по думите на Сийка Милева, говорител на главния прокурор, „се явяват незаконно придобити и държани от обвиняемия Божков“.

Вижте още: ПРОКУРАТУРАТА ПОКАЗА КЪДЕ И КАК СЪХРАНЯВА АНТИКИТЕ НА БОЖКОВ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg