Картини на Майстора, Щъркелов, Светлин Русев иззети от дома на Васил Божков

Година, след като прокуратурата описа и иззе картините от вилата му и античните предмети от офиса му

Част от иззетите произведения на изкуството от апартамента на Васил Божков на бул. „Васил Левски“ в София. Снимка: Специализирана прокуратура - Картини на Майстора, Щъркелов, Светлин Русев иззети от дома на Васил Божков

Част от иззетите произведения на изкуството от апартамента на Васил Божков на бул. „Васил Левски“ в София. Снимка: Специализирана прокуратура

Живописни платна и графики иззе прокуратурата от жилището на Васил Божков, гласи съобщение в сайта на Специализираната прокуратура.

Днес от дома на Божков и неговата партньорка Елена Динева на бул. „Васил Левски” са били иззети 1418 платна и 45 графики, сред които има творби на Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Генко Генков, Константин Щъркелов, Димитър Казаков-Нерон, Светлин Русев и др.

Иззетите художествени произведения са предадени за съхранение в Националната художествена галерия.

Преди около година от вилата на Божков на Витоша, от апартамента на „Васил Левски“ и от офисите на холдинга на Божков прокуратурата иззе в рамките на досъдебното производство 6 778 броя антики, преценени като културни ценности.

През ноември 2020-а Специализирана прокуратура обяви, че ще поиска експертна оценка от учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, за да оценяват иззетите от сградата на „Нове интернал“ ЕООД в София предмети с белезите на културно-исторически ценности, собственост на Божков и стопанисвани от Фондация „Тракия“. Експертите ще имат за задача да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на иззетите по делото веществени доказателства, които са и културни ценности.

Месец по-рано стана ясно, че 6566 артефакта от колекцията на Васил Божков ще бъдат национализирани, ако се докаже престъпният характер на придобиването им. Само 212 от иззетите културни ценности на Фондация „Тракия“ са регистрирани. Всички останали може да бъдат иззети в полза на държавата, тъй като по думите на Сийка Милева, говорител на главния прокурор, „се явяват незаконно придобити и държани от обвиняемия Божков“.

Вижте още: ПРОКУРАТУРАТА ПОКАЗА КЪДЕ И КАК СЪХРАНЯВА АНТИКИТЕ НА БОЖКОВ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах