Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Картини от един италиански дворец в софийския

Шедьоври на Бернини и други италиански майстори от ХVII век гостуват в Националната галерия

Чезари кавалер Д'Арпино, „Орфей и Евридика“ - Картини от един италиански дворец в софийския

Чезари кавалер Д'Арпино, „Орфей и Евридика“

Част от бароковата колекция на римския дворец Киджи ще гостува това лято в София. В бившия царски дворец, филиал на Националната галерия, ще бъдат изложени 58 шедьовъра на западноевропейското изкуство. Нашият дворец показва колекцията от италианския, под наименованието „Бернини и римският барок: Модерният начин на изразяване“.

В началото на XVII век барокът бързо завладява Стария континент за близо два века, преди да бъде изместен от класицизма, но и досега е един от най-разпознаваемите стилове в изкуството. Българската публика никога не е ставала свидетел на такова разнообразие от барокови жанрове и теми, въпреки че у нас пристига сравнително малка част от фонда на италианския музей. Сред платната има портрети, автопортрети, класически за течението пейзажи и алегории от триумфалния барок, а имената на авторите им са всепризнати за времето си.

В центъра на експозицията е Джовани Лоренцо Бернини – придал днешния облик на „Киджи“. Той е художник, скулптор, сценограф, драматург, градски архитект, но ценителите у нас ще имат шанса да се запознаят по-детайлно само с два от многобройните му таланти, акцентирайки върху картините и проектантските му идеи.

Италианецът се ползва с одобрението на папската интституция и има свободата да експериментира и твори по нов, собствен начин, без да се притеснява за търсенето на меценати. Така се ражда и стилът му в скулптурата, който днес веднага се асоциира с процъфтяващата култура на Италия.

Другите майстори на барока, които ще можем да видим в изложбата, са Момпер, Бачичо, Кавалер д’Арпино, Джачинто Джиминяни, Боргоньоне и много други.

Изложбата, посветена на Българското европредседателство, ще бъде допълнена със събития и срещи с експерти, които ще разискват паралелите между съвременността и XVII в.

Откриването е на 15 май, вторник, от 18 ч. в Двореца. Официални гости на събитието ще бъдат италианският посланик в България, Стефано Балди, и директорът на Италианския културен институт, Луиджина Педди.

Изложбата „Бернини и римският барок: Модерният начин на изразяване“ може да бъде разгледана до 15 юли.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

ДС