Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Картини, плячкосани от нацистите, търсят собствениците си

Част от платната, които очакват да бъдат прибрани от наследниците на собствениците им. Снимка: Лувър - Картини, плячкосани от нацистите, търсят собствениците си

Част от платната, които очакват да бъдат прибрани от наследниците на собствениците им. Снимка: Лувър

Лувърът търси собствениците на картини, заграбени от нацистите по време на окупацията на Франция, съобщава The Art Newspaper. Произведенията са разположени в две изложбени зали в музея – целта е да се привлекат наследниците на собствениците на картините, за да бъдат върнати на законните им притежатели.

31 подобни картини бяха показани през декември, но има още 76, пръснати из музея – в експозицията произходът и съдбата им са обяснени с етикети, което да улесни разпознаването им от собствениците.

Във френските музеи отлежават стотици плячкосани работи, които „очакват своето завръщане“, информира уебсайтът на френското културно министерство.

„Много от картините вече са изложени в галериите – посочи представител на Лувъра – въпреки това, сега е най-подходящият момент да се привлече общественото внимание към тази тема.“

Около 100 хил. картини са плячкосани от нацистите във Франция и пренесени в Германия и Австрия между 1940-а и 1945 г. Комисия, упълномощена от френското правителство, откри повече от 61 хил. произведения на изкуството, като 45 хил. от тях са върнати обратно на собствениците им, а 13 хил. впоследствие са продадени.

Около 800 картини, плячка на нацистите, се озовават в Лувъра и почти 300 от тях са все още там.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах