Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Картини, рисувани със стиснати клепачи

Новата изложба на Андрей Даниел е в галерия „Ракурси“ до 26 ноември

Андрей Даниел е винаги различен – непроменено с годините остават чувството му за хумор. На репродукцията: „Голф игрище“ - Картини, рисувани със стиснати клепачи

Андрей Даниел е винаги различен – непроменено с годините остават чувството му за хумор. На репродукцията: „Голф игрище“

Андрей Даниел има рядко срещаната способност да бъде едновременно винаги различен и винаги разпознаваем, верен на себе си. Това не става само талант, емоционалност и упорита работа. Необходима е и интелигентност.

Доста от известните наши живописци също са разпознаваеми, но просто защото отдавна рисуват едно и също. Те с лекота могат да намерят място в онзи забавен (но и неверен) интернет пътеводител за света на изкуството, в който пише: „Ако всички имат някакъв телесен дефект, значи е Пикасо“ или „Ако всички са с огромни задници, значи е Рубенс“.

Европа

Европа

Андрей Даниел е различен – непроменени с годините остават само чувството за хумор в много от картините му и склонността му да прави „кавър версии“ – не на конкретни произведения, а да влиза в други епохи и да ги пресътворява по свой начин. Това може да се види и в новата му изложба.

Под заглавието „Опит да разбера…“ художникът показва в столичната галерия „Ракурси“ 15 нови платна. Сред тях има пейзажни алегории – „Моят остров“, „Европа“ – представена във вид на затъваща в океана полуразрушена крепост, и „Голф игрище“ на покрита с трева, но силно наклонена скала в морето.

Картините от цикъла „Музей: Помпей“ събират спомени за архитектурни елементи – като експеримент с геометрични форми и цветови хармонии. Трите великолепни Залцбургски капричии – в жълта, синьо-зелена и червено-оранжева палитра са като шеговити илюстрации за мечтите на европейския романтизъм.

Залцбургски капричии: Кавалери

Залцбургски капричии: Кавалери

Характерни за изложбата са ярките цветове и понякога силните до непоносимост контрасти (така изглеждат нещата „Със стиснати клепачи“). В известен смисъл Андрей Даниел наистина прави картините си със затворени очи. Той рисува не външния свят, а представата си за него, оставя ни да надникнем в главата му и ни показва най-ценните за него неща.

Картините му ще останат в галерия „Ракурси“ до 26 ноември.

Андрей Даниел, син на големия театрал Леон Даниел, е специализирал във Франция и Швейцария. През 1987 г. става един от учредителите на авангардната група „Градът”, която се бори срещу конюнктурата в изкуството. Професор е в НХА. Води майсторски клас по Живопис в Корея. Правил е десетки изложби в цял свят. Негови картини притежават НХГ, СГХГ и почти всички големи галерии в страната, както и много частни колекционери у нас и в чужбина.

Юнски автопортрет

Юнски автопортрет

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg