Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Картини за 330 хил. лв. спазарени на тайната изложба в Бояна

Защо няма законов механизъм да върнем фалшива картина?

Картината "Сватове" на Давид Перец вероятно е била продадена за 34 000 лв. - Картини за 330 хил. лв. спазарени на тайната изложба в Бояна

Картината "Сватове" на Давид Перец вероятно е била продадена за 34 000 лв.

Наддаване за около 331 хиляди лв. е имало на тайната изложба за олигарси в столичния квартал Бояна, научи „Площад Славейков“.

Трима от най-големи арт търговци у нас – Емил Чушев („Ракурси“), Владимир Илиев („Сезони“) и Павел Тодоров („Виктория“), наредиха частна експозиция на 28 май за отбран кръг колекционери. В дома на Чушев на ул. „Прохлада“ в полите на Витоша са били показани 31 картини на стари майстори. Най-скъпите от тях са били пет платна на Ярослав Вешин на обща стойност 939 хиляди лв.! Неговият „Конски пазар“ е бил предлаган за 239 000 лв.

Според източници на „Площад Славейков“ тази творба на Вешин е останала без купувач. Само за едно от платната се е стигнало до преговори с гост на тайната изложба.

На срещата в Бояна колекционерите са се пазарили за „по-евтини“ картини. Сред тях най-скъпите може би са две  – „Сватове“ на Давид Перец и „Композиция“ на Златю Бояджиев, предлагани за по 34 000 лв. Сред вероятните продажби са още „Сан Салвадор“ на Елиезер Алшех (15 000 лв.), „Композиция“ на Димитър Казаков-Нерон (23 600 лв.), „Цветя“ на Сирак Скитник (21 500 лв.) и „Берлин“ на Никола Танев (9500 лв.)

Любопитно е, че Законът за културното наследство, който регламентира търговията с изобразително изкуство у нас, не предвижда механизъм как да постъпи купувач на картина, която впоследствие се оказва фалшива. По закон всички картини у нас, които са рисувани преди повече от 50 години, подлежат на идентификация. В момента това става в комисия в Националния исторически музей. Специалисти обаче предупреждават, че идентификацията не е доказателство за автентичност на творбата, тя просто й дава статут – дали е национално богатство, или не е.

Как се действа в момента?

Купувайки платно на стар майстор, собственикът търси допълнителна експертиза от трима или петима специалисти – в Националната художествена галерия, например. Но ето какво се случва преди месец-два с две колекции от по 20-ина произведения, предложени за експертиза. Купувачът им ги носи в НХГ, където откриват, че всички картини и в двете колекции са фалшиви, до една!

Друг случай – столичен галерист продава на колекционер „Зимен пейзаж“ на Никола Петров за 15 000 евро. След експертиза собственикът разбира, че творбата е фалшива. Опитва се да я върне на арт търговеца, но той отказва. След месеци ходене по мъките измаменият колекционер успява да се отърве от фалшификата и да си върне парите. Как е успял ли? Търговецът е бил посъветван да си я прибере от хора, на които не е могъл да откаже.

За жалост, след това „Зимен пейзаж“ се връща обратно на пазара и се предлага със същата цена – 15 000 евро.

"Зимен пейзаж", който се представя за рисуван от Никола Петров.

„Зимен пейзаж“, който се представя за рисуван от Никола Петров.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС