Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Картини за всеки дом в „Лоранъ“. И стари майстори за колекционери

Галерията представя редки произведения на стойност над половин милион лева

Коледният базар предлага богата колекция от рисунки, графики и живопис, но не на публичен търг, а в уютното и конфиденциално арт пространство на галерия „Лоранъ“. Снимки: Емил Георгиев - Картини за всеки дом в „Лоранъ“. И стари майстори за колекционери

Коледният базар предлага богата колекция от рисунки, графики и живопис, но не на публичен търг, а в уютното и конфиденциално арт пространство на галерия „Лоранъ“. Снимки: Емил Георгиев

Живопис, достъпна за всеки ценител, и изключително редки произведения, достойни за най-елитните колекции, представя столичната галерия „Лоранъ” по коледните празници. През целия месец декември арт салонът ще бъде отворен за мечтаещите да закачат на стената си творба, която да ги отвежда далече…; както и за други, чиито домове са като музеи. За първите е Коледният базар с цени от 99 до 999 лв., за вторите – сбирка от 30-ина платна на обща стойност над половин милион лева.

Майстора, Стоян Венев, Илия Бешков до 999 лв.

1

Илия Петров, „Глиган“

По празниците галерия „Лоранъ” планира да направи най-голямата разпродажба на произведения на изкуството в България. Базарът, превърнал се в традиционно коледно събитие за галерията, е с амбициите да задоволи всеки вкус – предлага богата колекция от рисунки, графики и живопис, но не на публичен търг, а в уютното и конфиденциално арт пространство на галерията. По стените й си съжителстват творби на прочути български художници – Илия Бешков, Стоян Венев, Владимир Димитров-Майстора, Александър Мутафов, Стоян Василев, Иван Георгиев-Рембранда, Стефан Гацев, Златка Дъбова

Владимир Димитров-Майстора, „Копачки“

Владимир Димитров-Майстора, „Копачки“

2

Вляво – „Търново“ на Стоян Василев, вдясно – „Лодкар“ на Тихомир Коджаманов

e32f80d1-7404-43a1-a685-68334e00d9ad

Илия Бешков, „Зрители“

Светлин Русев, „Куба“

Светлин Русев, „Куба“

Представени са литографии на Веселин Стайков, Наум Хаджимладенов, Георги Трифонов, Стоимен Стоилов, Ванко Урумов, Димо Колибаров, Милко Божков.

Галеристът Лаврен Петров

Галеристът Лаврен Петров

На атрактивни цени се предлагат произведения на едни от най-известните ни съвременни художници – три графични творби на Светлин Русев от 70-те години („Дамски портрет”, „Момиче”, „Куба”), маслени картини, рисувани през 80-те и 90-те години от Десислава Минчева („Мадона”), както и на Надежда Кутева („Булка”), Дора Бонева („Алое” ), Ивайло Мирчев („Зима”) и още много други, които не могат да бъдат намерени на такива цени дори в ателиетата на своите автори. Немалко произведения носят своите интересни истории – някои са били притежание на колекционери, други са подарявани на видни обществени фигури.

7

Специалните празнични намаления в „Лоранъ” ще продължат до 14 януари 2016 г. в арт салона на ул. „Оборище” 16, както и на уебсайта на галерията.

Сбирка за поканени

През декември галерия „Лоранъ“ подготвя специална експозиция само за гости с покани. Те ще видят редки творби на големи български художници – забележителна селекция от 38 произведения. Всяка от творбите има богата история, ясен произход и изключителна художествена и инвестиционна стойност.

В „златната” колекция на „Лоранъ” фигурират три великолепни творби на Владимир Димитров-Майстора – „Мома с макове и череши”, „Гроздове” и „Макове”. Характерното звучене на автентичното българско изкуство допълват колоритните градски пейзажи на Златю Бояджиев („Улица „Кирил Нектариев” в Стария Пловдив”), Бенчо Обрешков („Охридска улица”) и Никола Танев (два варианта на „Търново”).

Владимир Димитров – Майстора, „Гроздове”, 30-те г. на ХХ в.

Владимир Димитров – Майстора, „Гроздове”, 30-те г. на ХХ в.

Златю Бояджиев, „Улица „Кирил Нектариев” в Стария Пловдив”, 1954 г.

Златю Бояджиев, „Улица „Кирил Нектариев” в Стария Пловдив”, 1954 г.

Изящно изпълнени са четирите творби на Константин Щъркелов – „Трендафили”, „Край Манастира”, „Пирамиди”, рисувани с акварел, и една забележителна „Зима”, работена с маслени бои.

Константин Щъркелов, „Пирамиди”, 1926 г.

Константин Щъркелов, „Пирамиди”, 1926 г.

Сред ценните произведения в сбирката са ранната творба на Атанас Михов „Есенен пейзаж”, 1917 г., и рисуваният година по-късно от Петър Морозов акварел „Стари къщи”. Александър Мутафов е представен с картината „Къпещи се” – рядък за известния маринист сюжет, носещ камерно, интимно настроение.

Генко Генков, „Старият орех”, 70-те г. на ХХ в.

Генко Генков, „Старият орех”, 70-те г. на ХХ в.

Почитателите на модерната живопис ще открият две творби на Димитър Казаков-Нерон от емблематичния му цикъл „Лазарки”, както и платна на Атанас Яранов („Ателие”), Генко Генков („Старият орех”) и други. Светлин Русев е представен с три творби.

Изложбата за колекционери е между 11 декември до 11 януари 2016 г. в галерия „Лоранъ” на ул. „Оборище” 16.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg