Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Картините, конфискувани от Цветан Василев, били на Игор Марковски

Арт търговецът ще съди банкера, за да си ги прибере

Тази картина, подписана от Ян Мърквичка, бе посочена от Игор Марковски за негово притежание. Снимка: Румен Добрев  - Картините, конфискувани от Цветан Василев, били на Игор Марковски

Тази картина, подписана от Ян Мърквичка, бе посочена от Игор Марковски за негово притежание. Снимка: Румен Добрев

Сложен казус изплува около картините, конфискувани в началото на януари от Корпоративна банка, за които се твърдеше, че са на Цветан Василев. Търговецът на изкуство Игор Марковски заяви в предаването „120 минути“ по Би Ти Ви, че много от платната са негово притежание.

Марковски твърди, че има документи (бел. ред. – по думите му – „може би“) за 275 от прибраните по нареждане на прокуратурата творби. Сред тях е и платното с момче и дървено конче, подписано от Ян Мърквичка. Според него картината му била оставена от дядо му. Ценните произведения обаче нямали сертификат, защото Марковски не ги продава – според Закона за културното наследство картини, създадени преди повече от 50 години, които предстои да бъдат продавани, подлежат на задължителна идентификация.

Марковски разкри, че е продавал картини на Цветан Василев. Но тези в случая били негови и не ги продавал, оставил ги в трезора на банката през 2007 г.

На въпрос на водещия Светослав Иванов защо, когато научава за проблемите на КТБ, не е опитал да си вземе картините, гостът отвърна: „Три пъти съм се опитвал да вляза в банката, да кажа, че има мои неща в трезора. Попитаха ме къде отивам и имам ли договор, че притежавате клетка или нещо подобно в трезора. Казвам: „Не, договор нямам в мен“. „Ами трябва да донесете договор.“ Договорът ми обаче стои в клетка, вкъщи ли да го държа?“

В телевизионното студио Марковски показа препис на оригинала, който явно вече си е взел от Корпоративна банка. В момента оригиналът бил у адвокатите му, които са подали молба арт търговецът да си прибере картините.

Игор Марковски обяви намерението си да съди Цветан Василев за това, че не е могъл да си вземе картините. „Кого да съдя? Държавата ли? Напротив, аз искам да работя с институциите, но те вероятно не искат да работят с мен“, каза арт търговецът и призна, че се пита дали по време на изземването на картините от банката е имало изкуствовед и реставратор, които да следят в какво състояние са платната и да им направят опис: „Да не се случи така, че след време – месец-два-три, не знам колко ще продължи това нещо – да ми върнат копия.“

След тези признания възникват немалко въпроси: защо Марковски чака толкова време, за да съобщи, че картините са негови? Защо не разкри това още на 6 януари, след като цяла България проследи репортажите по телевизията с извозването им в камиони към Националния исторически музей?

Ето какво отговори Марковски по Би Ти Ви: „Защото питах адвокатите неколкократно как да си взема картините и те отговориха „Чакаме да видим какво ще се случи с тази банка, ще я оздравят ли, няма ли, сградата…“ Аз нямам пари в банката.“

Това не е първият случай на възникване на проблеми около картини на Игор Марковски. През 2010 г. 93 платна на аукционната му къща „Аполон и Меркурий“ бяха „арестувани“. По-късно прокуратурата повдигна обвинение на Марковски и съдружника му Димитър Фицов за провеждане на търг с културни ценности, които не са идентифицирани и са културно-историческо наследство. Процесът продължи две години и половина и приключи на 11 декември 2012-а с отсъждането „Невинни”. През цялото време картините останаха под ключ в депата на Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg