Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Картините на Цветан Василев пътуват на траншове към НИМ

В банкерската колекция - платна на Златю, Мърквичка, Майстора

Картините не притежание на банката, а лична собственост на Цветан Василев. Снимки: Росен Цветков - Картините на Цветан Василев пътуват на траншове към НИМ

Картините не притежание на банката, а лична собственост на Цветан Василев. Снимки: Росен Цветков

На траншове ще бъде извозена до хранилищата на Националния исторически музей колекцията с картини на Цветан Василев. По нареждане на прокуратурата днес хамали започнаха да изнасят сбирката на собственика на обявената в несъстоятелност Корпоративна банка. Платната няма да бъдат експонирани, тъй като са веществено доказателство. Срещу Василев се води досъдебно производство. От прокуратурата искат да изяснят произхода на парите, с които са купени картините.

Във вторник от банката са били изнесени 20 картини, което е една 1/15-а част от тях. Творбите не са притежание на банката, а лична собственост на Цветан Василев. Между тях има живопис на Златю Бояджиев, Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Димитър-Казаков-Нерон, Борис Денев, Генко Генков, Лика Янко, Стоимен Стоилов… По думите на директора на НИМ Божидар Димитров всяка от картините струва между 15 хиляди и 20 хиляди лева. Комисия тепърва ще оценява общата им стойност.

Първоначално платната били изпратени до бившата Национална художествена галерия (сега част от БГ Лувъра), но от там отказали да ги съхраняват и ценният товар бил предаден на Историческия музей.

Вижте част от картините, заснети от репортера на Би Ти Ви Росен Цветков:

Kartini-Vasilev3

Kartini-Vasilev2

Kartini-Vasilev

Kartini-Vasilev4

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg