Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Карузо в джунглата (видео)

Вернер Херцог и Клаус Кински с история за меломан, който мечтае да построи опера в джунглата. Част от фестивала „Синелибри“

На фестивала „Синелибри“, можем да видим един от най-добрите филми на тандема Херцог-Кински - „Фицкаралдо“. - Карузо в джунглата (видео)

На фестивала „Синелибри“, можем да видим един от най-добрите филми на тандема Херцог-Кински - „Фицкаралдо“.

В киното има много велики двойки – Лоурел и Харди, Братя Коен, Скорсезе и Де Ниро, Братя Люмиер, Братя Маркс… всъщност, последните са повече от двама. Една от гениалните и не толкова популярни у нас симбиози е между Вернер Херцог и Клаус Кински. В нашите кина не е лесно да попаднеш на тях. За последно на голям екран у нас се е въртял филм на Херцог през 1985 година. Показвани са само няколко. И нито един от тези, които са правили заедно с Кински.

Сега, на фестивала „Синелибри“, можем да видим един от най-добрите им филми – „Фицкаралдо“. История, обичайна за Херцог – за ексцентрик с невъзможни мечти.

Филмът разказва истинската история за ирландец, който иска да построи опера сред джунглата. За да го постигне, той минава през странни решения за забогатяване, които стигат до намерението да прехвърли кораб през висок хълм. Помагат му местните, на които той пуска за вдъхновение записи на оперни арии, изпълнени от Карузо. А докато изключителният му глас звучи сред джунглата край Амазонка, камерата следи жестоките и сурови черти на Кински, овалът му омеква, кожата се отпуска, очите блясват от музиката на Леонкавало от „Палячи“.

Гласът на Карузо се носи в амазонската джунгла.

Гласът на Карузо се носи в амазонската джунгла.

Екипът изкарва две години в поречието на Амазонка, в които кинаджиите действително влачат огромен речен кораб по склон над реката. Междувременно край тях се водят битки между местните племена. Условията са ужасни и Кински заплашва, че ще си тръгне, Херцог пък заявява, че има пушка и няма да го остави да стигне доникъде. Драматичната история около заснемането е описана в документалния филм „Бремето на мечтите“. С „Фицкаралдо“ Херцог печели награда за режисура в Кан през 1982 година.

fitzcarraldo-04-g

Заради тежките условия Клаус Кински заплашва Вернер Херцог, че ще напусне снимките.

Скандалите между Херцог и Кински не са необичайни. Двамата се познават от деца – израстват, живеейки в една и съща сграда, учат заедно. Херцог твърди, че когато вижда Кински за първи път, си казва, че съдбата му е да прави филми, а на Кински – да играе в тях. Заедно снимат пет игрални: „Агире: Бич Божи“ (1972), „Войцек“ (1979), „Носферату“ (1979), „Фицкаралдо“ (1982) и Cobra Verde (1988). След смъртта на актьора Херцог заснема документалния My Best Fiend, посветен на бурните им отношения. В него режисьорът признава, че му се искало да запали къщата на Кински. В автобиографията си пък актьорът не пести обидните епитети.

Но ако омразата може да ражда шедьоври, двамата създават най-съвършените от тях. Независимо какво клокочи отдолу. Заради нея в джунглата може да звучи Карузо, а кораб – да прехвърли планина.

https://youtu.be/F53yUsgVuL0

Следващата прожекция на „Фицкарло“ на режисьора Вернер Херцог е на 11 октомври в Дом на киното.

Пълната програма на фестивала „Синелибри“.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах