Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Къща на фашистите в Италия предложена за мегамузей

Италианска крайнодясна партия иска да превърне щабквартира от времето на Мусолини в музей за модерно изкуство

Дворът на „Къщата“ е така планиран, че да може да събира големи тълпи, а навремето на фасадата бил разположен портрет на Мусолини. Снимка: Уикипедия - Къща на фашистите в Италия предложена за мегамузей

Дворът на „Къщата“ е така планиран, че да може да събира големи тълпи, а навремето на фасадата бил разположен портрет на Мусолини. Снимка: Уикипедия

Крайнодясната италианска партия „Северна лига“ предлага сграда в Комо, използвана в миналото като фашистка щабквартира, да се трансформира в най-големия музей за модерно изкуство, аргитектура и дизайн в Северна Италия. Партията, която на последните избори през март получи 18% подкрепа, смята, че Италия може да поведе света чрез културата си. Предложението идва от антиимигрантски настроения евроскпетичен лидер на партията Матео Салвини, отбелязва The Art Newspaper.

Културата не беше водеща в предизборната кампания на „Северна лига“, съсредоточена главно върху кризата с мигрантите. Въпреки това, политическата формация отделя три страници за темата „културно наследство и италианска идентичност“, изкарвайки на преден план „стратегическото предимство на страната ни“ и „индустрията, която може да ни гарантира превъзходство над останалия свят“.

Крайнодясната партия определя италианските музеи като „неорганизирани“ и „дигитално възпрепятствани“ и смята, че италианският артпазар трябва да се реформира с въвеждане на по-ниски мита за изкуство и намалянето на прекомерния контрол от страна на недържавните организации над търговията с антики.

Най-впечатляващата инициатива на партията определено е „създаването на най-големия музей за модерно изкуство, архитектура и дизайн в Северна Италия“. Бившата щабквартира е с класически за времето стил, с кубична форма и била започната от фашистката партия на Мусолини през 1932-а от архитекта Джузепе Терани. Завършена е през 1936-а като Casa del Fascio (Къща на фашистите), една от 5 хил. подобни из цялата страна.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Къщата“ се превръща в символ на режима, дворът е така планиран, че да може да събира големи тълпи, а навремето на фасадата бил разположен портрет на Мусолини. В залата за конференции пък стояла негова мраморна фигура.

След Втората световна война сградата променя предназначението си и служи за помещение на италианската финансова полиция. От тогава достъпът до нея е ограничен.

За превръщането на Къщата на фашистите в музей се говори от години, но едва сега, през февруари, община Комо предприе първата крачка, подписвайки споразумение с Атилио Терани, внук на архитекта на сградата. Целта е музеят да отвори врати за посетители и евентуално да кандидатства за сграда със статут на световно наследство на ЮНЕСКО.

„Северна лига“ засега не дава подробности около бъдещия музей, нито какви експонати ще бъдат изложени в него. Партията се занимава със собствените си проблеми, откакто репутацията ѝ пострада, когато по време на предизборната кампания лидерът ѝ Салвини каза, че „Мусолини е направил много неща за Италия“, като например въвеждането на пенсиите. По-късно той добави, че „предпочита демокрацията и мрази диктатура от всякакъв вид“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах