Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Къщата на бул. „Скобелев“ запалена умишлено?

Столична община апелира Министерство на културата спешно да издаде заповед за възстановяване на статута ѝ, въпреки пожара

Години наред изоставена, къщата на бул. „Скобелев“ № 18 накрая и изгоря.  Снимка: Асен Иванов/Фейсбук - Къщата на бул. „Скобелев“ запалена умишлено?

Години наред изоставена, къщата на бул. „Скобелев“ № 18 накрая и изгоря. Снимка: Асен Иванов/Фейсбук

Къщата на Шапкарева на столичния бул. „Скобелев” № 18 – сграда със старинна архитектура и с отменен статут на паметник на културата, която горя вчера, може да е била запалена умишлено, предполага зам.-кметът по културата в Столичната община Тодор Чобанов.

В профила си във Фейсбук зам.-кметът изразява подозрения, че целта на палежа е да бъдат избегнати действия по реставрация на сградата, изискани от Столична община. От 2002 г. насам собственик на изгорялата вече сграда е фирма „Фимен” ЕООД. Две години след придобиването на зданието, статутът му е променен.

Столичната община е предприела мерки през пролетта на тази година статутът на сградата да бъде възстановен. Все още има възможност Министерството на културата, въпреки пожара, да издаде заповед, с която да гарантира статута на сградата като културна ценност, пише Тодор Чобанов.

На мястото на къщата се планира вдигането на 7-етажна сграда.

Ето и цялото изявление на зам.-кмета по културата във Фейсбук:

„Свидетели сме на очевидното нежелание на собственика на една историческа сграда да изпълни своите задължения съгласно законите на страната. Налице е основателно съмнение, че е възможно да става дума за умишлен опит да се разруши старината, за да се избегне реставрирането ѝ, каквито са обществените очаквания и действията, които е предприела Столична община.

През 2002 г. фирма „Фимен“ ЕООД става собственик на Къщата на Шапкарева на бул. „Скобелев“ № 18. Две години по-късно, през 2004 г., статутът на сградата е свален и тя е отписана от списъка с декларираните паметници на културата.

От 2011 г. Столична община и районна администрация предприемат действия за обезопасяване на сградата, която се намира и в непосредствена близост до 20-о Основно училище.

В началото на тази година Столична община предприе действия по обезопасяване на сградата към училището и тротоара, а на собственика е издадено и връчено наказателно постановление.

През март кметът Фандъкова с официално писмо поиска от министъра на културата спешно да предприеме действия по предоставяне на статут на Къщата на Шапкарева.

Апелираме към Министерство на културата без всякакво забавяне да издаде заповед, с която да гарантира статута на сградата като културна ценност. Веднага след това Столична община ще има основание да предприеме действия за изменение на подробния план от 2005 г., който предвижда изграждане на 7-етажна сграда на нейно място. Това е целта, която сме си поставили, за да гарантираме, че тази къща ще бъде запазена в автентичния ѝ вид.

По разпореждане на кмета г-жа Фандъкова днес беше извършен оглед на място от дирекция „Строителен контрол“ за щетите, нанесени от пожара. Столична община е готова да извърши в най-кратък срок аварийно укрепване на Къщата на Шапкарева, ако собственикът откаже, така че през идващите зимни месеци конструкцията да се запази и да се гарантира оцеляването на старината“.

В петък екип на общинското предприятие „Софинвест“ започва обезопасяване и извършване на укрепителни дейности по сградата.

Столична община ще потърси сумата, която ще инвестира по съдебен път от собствениците, съобщи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Според него пожарът в Къщата на Шапкарева „най-вероятно е следствие на активизацията на Столична община в опитите ѝ да опази сградата“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg