Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Къщата на генерал Рачо Петров ще бъде съборена

Никога не е имала статут „паметник на културата“, съобщават от Министерството на културата

26 декември 2017-а, багер срути една от стените на къщата на бул. „Дондуков“ и ул. „Бенковски“. Снимки: Министерство на културата - Къщата на генерал Рачо Петров ще бъде съборена

26 декември 2017-а, багер срути една от стените на къщата на бул. „Дондуков“ и ул. „Бенковски“. Снимки: Министерство на културата

Къщата на генерал Рачо Петров може да бъде съборена. Министерството на културата излезе със становище, че сградата не е паметник на културата и разрушаването ѝ не подлежи на санкция, съгласно Закона за културното наследство.

Багер влезе в останките от дома на Рачо Петров на столичния бул. „Дондуков“ № 20 във втория ден на Коледа – 26 декември. След сигнал в Министерството на културата, работата на тежката машина бе преустановена до извършването на проверка по случая.

Днес, малко преди да се произнесат експертите, министърът на културата Боил Банов гостува в сутрешния блок на Би Ти Ви – и, запитан по темата, той сподели, че все още не е запознат с документите по случая, но отбеляза учудването си защо точно по Коледа е започнала процедурата по събарянето на сградата.

Вижте още: ЗАЩО РУШИМ ВИНАГИ ПО ПРАЗНИЦИ?

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„В случаи като този държавата, в лицето на съответната общината, може да предприеме две неща – каза още Банов. – Едното е да започне да изгражда тази къща и да я ипотекира за сметка на собствениците, които, ако не могат да си плащат ипотеката всъщност, да се отнеме в полза на общината. Само че това става много сложно, защото някой път собствениците са по 20 – 25 човека и трябва да има подпис на всеки един от тях – процедура, която се жали в съда и става безкрайна. Другото, което може да направи, при обекти, които вече са показали конструктивна невъзможност да съществуват в тази визия, е да ги премахне и да изисква преизграждане в същия вид.“

Няколко часа по-късно специалисти от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата извършиха проверка на случая с къщата на генерал Рачо Петров и установиха, че „сградата не притежава статут на единичен паметник на културата“ и „никога не е била декларирана като паметник на културата“:

„В този смисъл събарянето ѝ не подлежи на санкция от Министерството на културата, съобразно Закона за културното наследство“.

От пресцентъра на министерството съобщават, че въпреки липсата на специален статут, подобни промени в градската среда на идеалния център на София задължително трябва да бъдат съгласувани с тях:

„С оглед на това, че сградата попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност – „Ансамбъл „Бул. Княз Александър Дондуков“ и в границите на II защитена зона на археологическия резерват „Антична Сердика и Средновековен Средец“, с Министерство на културата задължително се съгласуват последващи инвестиционни намерения“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах