Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Къщата на Гешов няма да стане 7-етажен хотел

Общината промени статута на имота, има отреждане за детска градина

Къщата на Гешов от години е в плачевно състояние. Снимка: Площад Славейков - Къщата на Гешов няма да стане 7-етажен хотел

Къщата на Гешов от години е в плачевно състояние. Снимка: Площад Славейков

Столична община одобри нов подробен устройствен план (ПУП) за къщата на Гешов, който ще защити имота от събаряне и ще гарантира, че емблематичната сграда на бул. „Патриарх Евтимий“ № 7 няма да се превърне в 7-етажен хотел. Зданието е със статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „местно значение“ и попада в обхвата на групова недвижима културна ценност „Жилищна зона „Център“ /Ж-2/, уточняват от Общината. Решението е съгласувано с Министерство на културата.

Съгласно предходния ПУП, одобрен през 2004 г. след съгласуване от НИПК, за имота е предвидено премахване на сградата – паметник на културата и ново застрояване с хотел на седем етажа, във фасадата на което се загатва за днес съществуващата сграда (по подобие на Двойната къща на бул. „Васил Левски“).

Заради това решение главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков издаде заповед за служебно изработване на проект за изменение на план за регулация и застрояване (ИПРЗ) и работен устройствен план (РУП). След дълги съдебни процедури заповедта на Здравков е потвърдена от Върховния административен съд.

Съществуващата сграда ще бъда запазена, няма да има ново строителство, уверява Трайчо Трайков, кмет на столичния район „Средец“. Планира се зданието да възвърне функциите си на детско заведение, каквото е било в продължение на десетки години, преди придобиването му от настоящия собственик. Запазват се и зелените площи в имота.

Проектът за ПУП днес е изпратен в район „Средец“ за извършване на процедурите по съобщаването му на заинтересуваните лица, след което ще продължат действията по одобряването му.

„Добрата новина в случая е, че е получено от Министерство на културата дългоочакваното одобрение на служебно изработения проект, който предвижда запазване на съществуващата сграда и озеленяване, без ново застрояване и с отреждане за детска градина –  коментира Трайков с пост във Фейсбук. – Това сега е следващата стъпка в правилна посока. Продължавам да смятам, че има нужда от законови промени, които да позволят много по-решителни намеси на общините за спасяване на такива сгради. Както, разбира се, и за справедливо правораздаване по принцип.“

Проектът за ПУП е бил изпратен в район „Средец“ за извършване на процедурите по съобщаването му на заинтересуваните лица, след което ще продължат действията по одобряването му.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90