Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Къщата на Хитлер става полицейски участък

Променят предназначението на сградата в опит да спрат поклонниците на нацисткия диктатор

Къщата в Браунау на Ин, където е роден Адолф Хитлер. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Къщата на Хитлер става полицейски участък

Къщата в Браунау на Ин, където е роден Адолф Хитлер. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийските власти решиха да превърнат родната къща на Хитлер в полицейски участък. Целта е да бъдат спрени поклонническите посещения на почитателите на нацисткия диктатор, съобщава „Гардиън“.

Проектът на австрийското архитектурно студио „Marte.Marte“ е предпочетен в конкурса за преустройство на къщата, в който са участвали още 11 фирми. Реновирането ще струва около 5 млн. евро и трябва да приключи през 2022 г. Проектът предвижда сградата да бъде надградена, без да се променя драстично обликът ѝ.

Ъгловата жълта къща в северноавстрийския град Браунау на Ин, където Хитлер идва на бял свят на 20 април 1889 г., е държавна собственост от 2016 г. Имало е различни предложения какво да се случи с имота, включително да бъде съборен. През ноември обаче правителството съобщи, че ще го даде на полицията.

Някои биха попитали дали е най-подходящо полицията да се настани в къщата на диктатора, казват от тамошното вътрешно министерство, но обяснението е, че полицаите са пазители на основните права и свободи на гражданите.

Имотът е определян като сравнително скромен с трите си етажа. До 1972 г. е бил нает от вътрешното министерство, но институцията никога не се е помещавала в него, а го е преотдавала на различни организации. От 2011 г., когато център за възрастни хора с увреждания напуска сградата, тя е необитаема.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах