Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Къщата на мъртвите“ от разказ на Джеймс Джойс става хостел

Група, подкрепена от писателите Иън Макюън и Салман Рушди, обжалва решението на общинския съвет на Дъблин

В познатата днес като „Къщата на мъртвите“ пралелите на Джеймс Джойс са преподавали музика. Снимка: Гугъл Мапс - „Къщата на мъртвите“ от разказ на Джеймс Джойс става хостел

В познатата днес като „Къщата на мъртвите“ пралелите на Джеймс Джойс са преподавали музика. Снимка: Гугъл Мапс

„Къщата на мъртвите“ в Дъблин – популярна туристическа атракция заради разказа „Мъртвите“ на Джеймс Джойс – ще функционира като хостел след решение на общинския съвет на Дъблин. Плановете къщата да смени функцията си разделиха ирландското, а и международното литературно общество. Група, подкрепена от писателите Иън Макюън, Салман Рушди, Сали Руни, Една О’Брайън и Колм Тойбин, ще обжалва решението, съобщава „Гардиън“.

Построена през 1775 г., в къщата са живели пралелите на Джойс. Позната сред местните като „Къщата на мъртвите“, сградата е мястото, на което се развива историята от късия разказ на писателя „Мъртвите“, считан за шедьовър в жанра. Местната управа на Дъблин отхвърли варианта да откупи къщата, която се използваше само за събития, свързани с писателя и за временни изложби, така през 2017 г. двама частни инвеститори я купиха за 650 хил. евро. Две години по-късно те представиха намеренията си да превърнат имота в хостел с 54 стаи, което провокира гневна обществена реакция. 99 писатели поставиха подписите си срещу плановете на инвеститорите, защото проектът им „ще унищожи важна част от ирландската културна история“.

На идеята за хостел се противопостави и ирландското Министерство на културата, наследството и Гелтахт. Той би „обезценил важността и ролята на Град на литературата“ – прозвище, дадено на Дъблин от ЮНЕСКО.

„Дъблин може да построи всичките хотелски/хостелни стаи, които иска, но ако продължи да пренебрегва и руши уникалното си културно наследство, ще заличи онова, което е останало от сърцето на града и няма да остане много за туристите или за самите дъблинчани”, отбелязва Джон Маккорт, изследовател на Джойс, в „Айриш Таймс“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Решението на общинския съвет на Дъблин стана ясно на 16 октомври. Общинарите разрешиха превръщането на къщата в хостел с аргумента, че сградата наистина трябва да се използва със „специален интерес“, но „сегашното ѝ състояние е притеснително и предлаганите промени ще осигурят най-добър начин за дългосрочното ѝ опазване“.

От своя страна инвеститорите направиха отстъпка и се отказаха от модернистична пристройка към задната фасада на къщата заради притесненията на мнозина, че това безвъзвратно ще промени облика на зданието.

В репортаж от ноември 2019 г. Рори Каръл отбелязва в „Обзървър“, че сградата „вече е вандализирана, опорочена, жертва на цял век пренебрежение“, покривът ѝ е срутен и още личат следите от пожар в средата на 90-те години на миналия век, когато е почти напълно унищожена.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах