Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Къщата на Цветан Радославов няма да бъде събаряна и променяна

Столична община и район „Средец” с единно становище по темата

Къщата на ул. „Ангел Кънчев“ №3, в която е живял Цветан Радославов - Къщата на Цветан Радославов няма да бъде събаряна и променяна

Къщата на ул. „Ангел Кънчев“ №3, в която е живял Цветан Радославов

Къщата, в която е живял Цветан Радославов, автор на химна на България, на столичната ул. „Ангел Кънчев“ №3 е паметник на културата и тя категорично няма да бъде нито събаряна, нито надстроявана, заяви кметицата на София Йорданка Фандъкова.

През последните дни популярност доби петиция, която настояваше да не се позволява изграждане на нова сграда с преход в етажността с височина над 25 метра и подземни гаражи на три нива между площадите „Славейков“ и „Гарибалди“. Заповед на Главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков е разрешила изработването на проект за изменение на плана за регулация и застрояване и е одобрила работен устройствен план за УПИ с административен адрес ул. „Ангел Кънчев“ №3. Съобщение за заповедта е подписано и от кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков.

Авторите на петицията твърдят, че изменението на устройствения план и предвиденото застрояване касаят поземлен имот, в който се намира сграда – единичен паметник на културата – къщата на братя Иванови на ул. „Ангел Кънчев“ №3, проектирана в стил „сецесион“ през 1905г. от бележитите арх. Георги Фингов и арх. Кирил Маричков – автори на едни от най-красивите сгради от началото на ХХ. век. Според тях намеренията на инвеститора са да бъде съборена част от сградата-паметник на културата, в която е живял и творил Цветан Радославов – автор на химна на България „Мила Родино”, а на нейно място да се изградят три нива подземни гаражи с асансьор.

„В Заповедта се споменава запазване на сградата с идентификатор 68134.101.63.1 – отбелязват авторите на петицията – но такава на практика не съществува към момента на издаване на Заповедта в кадастралната карта и регистри, тъй като собствениците на сградата извършват неоснователно кадастрално разделяне, с което сградата-паметник на културата се разделя на две отделни сгради с цел заобикаляне принадлежността ѝ към недвижимите културни ценности и безпрепятственото събаряне на част от нея.“

Йорданка Фандъкова заяви, че Столична община възлага изработването на актуализирани режими за опазване на сградата и на цялата зона около паметника, които ще бъдат предложени за приемане от Министерство на културата. Това е общо становище на столичния кмет и на районния кмет на „Средец“ Трайчо Трайков.

„Изработването на режими за опазване, които да определят обхвата на допустимите намеси, в зони, е ключова задача както за защита на паметниците на културата, така и на средата около тях. Затова и по инициатива на главния архитект Столична община разработи такива режими за цялата зона между бул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Георги С. Раковски“, както и за всички единични недвижими културни ценности в нея”, се казва в изявлението на Йорданка Фандъкова.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg