Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Къщата на Яворов най-сетне пред ремонт

Появява се и възможност запуснатият знаков имот да стане държавен

Дружеството собственик на къщата има намерение да я предостави на държавата, ако получи в замяна терен на друго място в София. - Къщата на Яворов най-сетне пред ремонт

Дружеството собственик на къщата има намерение да я предостави на държавата, ако получи в замяна терен на друго място в София.

Къщата на Яворов, която вече години наред тъне в разруха заради нехайни частни собственици, най-сетне ще бъде ремонтирана – макар и козметично и по спешност. Това се е разбрало след среща между министъра на културата Вежди Рашидов, новия директор на Националния литературен музей Пламен Георгиев – Крайски и новия директор на дружеството собственик – „Дом Яворов – ЕООД“, Васил Панчев.

Причина за разговора е писмо от Крайски отпреди няколко дни, в което той съобщил на Рашидов за влошеното физическо състояние на емблематичната сграда на ул. „Г. С. Раковски“ 136. На срещата културният министър е заявил, че къщата-музей е наистина в плачевен вид и се нуждае от незабавен ремонт – в противен случай ще бъде затворена, съобщават от ведомството му.

Васил Панчев на свой ред е уверил, че в понеделник (18 април) дружеството му предприема спешен козметичен ремонт. Целта е да може през месец май къщата музей да отвори врати за Нощта на музеите.

Разбрало се е още, че „Дом Яворов – ЕООД“ има намерение да предостави сградата на държавата, но ако получи в замяна терен на друго място в София. Дали такова споразумение има шанс да се осъществи, засега можем само да се надяваме.

Фактът към момента е, че повече от сто години след смъртта на един от най-големите български поети, къщата, в която той изживява трагичната си любовна история с Лора Каравелова, е в тъжна немилост – реституирана и препродавана многократно, неподдържана, тя е пореден пример за неуспеха да опазим културното си наследство.

Вижте още: БЛЯСЪКЪТ НА СТАРА БЪЛГАРИЯ

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах