Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Къщата на Яворов – опасна за посетители

Експозицията е затворена със заповед на директора на Литературния музей

От години домът, в който Пейо Яворов изживява трагичната си любов с Лора Каравелова, е потънал в разпад. Отскоро обаче фасадата е обновена. Снимка: Емил Георгиев - Къщата на Яворов – опасна за посетители

От години домът, в който Пейо Яворов изживява трагичната си любов с Лора Каравелова, е потънал в разпад. Отскоро обаче фасадата е обновена. Снимка: Емил Георгиев

Къщата-музей на Пейо Яворов вече е затворена за посетители. Сградата, която от години тъне в разруха и която наскоро претърпя ремонт – но само на фасадата, вече е недостъпна за гости, тъй като е опасна, разбираме от табела, поставена в двора ѝ.

„Експозицията в къща музей „Пейо Яворов“ е затворена със заповед на директора на Националния литературен музей – се казва на нея. – Влизането в сградата е опасно!“

Пред „Площад Славейков“ уредникът на музея Иво Милтенов поясни, че решението за затварянето на експозицията не е продиктувано от случил се инцидент, а просто е било преценено, че е опасно.

yavorov

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

От години домът, в който Пейо Яворов изживява трагичната си любов с Лора Каравелова, е потънал в разпад. Доскоро той беше отвътре и отвън – но през май стана ясно, че фасадата и дворът на сградата ще бъдат ремонтирани.

Обновеното лице на къщата бе официално открито за Нощта на музеите на 21 май. Тогава и повече от три хиляди души разгледаха експозицията вътре.

Основен ремонт на къщата действително предстои – намерения за това са заявени и от собствениците, и от държавата. Вероятната дата засега е през есента.

Вижте още: НОВИЯТ ОБЛИК НА КЪЩАТА НА ЯВОРОВ (СНИМКИ)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах