VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Къщата на Яворов – за продан

Имотът от години тъне в разруха. Сега излиза на пазара чрез частен съдебен изпълнител

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Къщата на Яворов – за продан

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

1 628 758,08 лева. Това е началната цена, поставена на къщата на Пейо Яворов на ул. „Георги Раковски“ 136 в София. Имотът се продава от частен съдебен изпълнител, става ясно от справка в Регистъра на публичните продажби. Срокът е от 15 октомври до 15 ноември.

От обявлението на ЧСИ Мирослав Колев става ясно, че върху имота има множество тежести – факти, които са известни на обществото от години и които спираха опитите на държавата да придобие къщата, за което от 2016 г. се водят преговори с частния собственик – Васил Панчев.

„На къщата са направени множество ипотеки, да не кажа свръх ипотеки. Докато тя не бъде освободена от тях, няма как да направим замяната“, каза министърът на културата Боил Банов в края на юли.

Имотът е ипотекиран няколко пъти от предишните собственици – финансистът Емил Хърсев и бизнесменът Володя Лозанов, написа „Дневник“ тогава. Още при купуването на къщата Васил Панчев заведе дела, но по тях все още нямаше окончателно съдебно решение. И досега Панчев твърди, че при придобиването на къщата през 2015 г. не е знаел за задълженията.

Сега съд е решил къщата да се отнеме от собственика ѝ заради тежестите по нея.

Вижте още: СТОЛИЧНА ОБЩИНА С ОПИТ ДА КУПИ КЪЩАТА НА ЯВОРОВ

В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелова живеят малко повече от година – до 30 ноември 1913 г., когато младата жена се самоубива, а поетът прави неуспешен опит да отнеме собствения си живот.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg