Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Къщата със стенописи на Иван Милев да стане негов музей, настояват граждани

Община Казанлък и Министерство на културата да откупят Стайновата къща, се призовава в петиция

През 1925 г. Иван Милев зографисва стените на салона в къщата, прави и цялостното обзавеждане на първия етаж. Снимка: Unique Estates - Къщата със стенописи на Иван Милев да стане негов музей, настояват граждани

През 1925 г. Иван Милев зографисва стените на салона в къщата, прави и цялостното обзавеждане на първия етаж. Снимка: Unique Estates

Онлайн петиция настоява община Казанлък и Министерство на културата да откупят Стайновата къща в Казанлък със стенописи на Иван Милев и да я превърнат в музей на художника. Сградата е призната за национален паметник на културата, но е частна собственост и се предлага за продан поради финансова невъзможност на наследниците да я поддържат. За нея искат половин милион лева. Подписите в петицията дотук са над 500.

Вижте още: ПРОДАВАТ КЪЩАТА СЪС СТЕНОПИСИТЕ НА ИВАН МИЛЕВ В КАЗАНЛЪК

Община Казанлък вече съобщи, че няма средствата за купуване на къщата, въпреки това гражданите в подписката настояват общината да има поне частично участие, а останалата сума да бъде събрана от дарения или по европейски програми.

„Къщата с кулата“ в центъра на града би могла да се превърне във филиал на Художествената галерия и да приюти голямата колекция с картини на Милев на институцията в града, смята организаторката на подписката проф. д-р Милена Георгиева, историк на изкуството и почетен член на фондация „Чудомир“. Тя изтъква, че в съседство се намира къщата музей на композитора Петко Стайнов, дарение от сина му Стефан Стайнов.

Двете къщи на рода Стайнови биха били чудесен културно-исторически комплекс. Заедно с къщите музеи на художниците Дечко Узунов и Ненко Балкански, на писателя и художника Чудомир в Казанлък, те биха образували впечатляващ по художествените си богатства културен маршрут на световно равнище. При добра реклама музеят на Иван Милев може да привлича почитатели на високото изкуство на ХХ век от страната и чужбина, да стане дом за срещи на млади творци и културни събития“, се казва в онлайн призива.

Подписалите я настояват кмета на града Галина Стоянова и министъра на културата Боил Банов да вземат отношение към продажбата на къщата, за да не се повтори „мъчителната сага с къщата музей на Пейо Яворов в София“. Имената си за каузата са дали Георги Господинов, Марин Бодаков, Кристин Димитрова, Лъчезар Бояджиев, Алла Георгиева, Явор Конов, Лаврен Петров, Силвия Чолева, Алберт Бенбасат…

Къщата на Стоян Стайнов в Казанлък е строена по проект на видния представител на сецесиона в България архитект Никола Занков. Във всички стаи има изящна сецесионова стенописна украса от италиански майстори, запазени са и декоративни елементи от металопластика и стъкло. През 1925 г. наследникът Маню Стайнов кани своя приятел и съгражданин Иван Милев да декорира салона със стенописи. Така се появяват монументалните образи на селска мадона, селянин, жетварки и селянка със сноп в салона на къщата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90