Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кътче от Вселената с древни галактики малко след Големия взрив

Ще бъде показана „снимка на дълбокия Космос“ от най-мощния телескоп на НАСА, „Джеймс Уеб“

Това е най-детайлният поглед към древната вселена досега, казват от НАСА. - Кътче от Вселената с древни галактики малко след Големия взрив

Това е най-детайлният поглед към древната вселена досега, казват от НАСА.

Впечатляващо ясна и детайлна снимка на Космоса публикува НАСА – поглед към далечни, далечни галактики, както са изглеждали преди 13 млрд. години, съобщава „Гардиън“. Това е първото изображение, направено от телескопа „Джеймс Уеб“, и обещава да обърне представите на учените за раждането на Вселената. „Джеймс Уеб“ е по-голям и по-мощен от „Хъбъл“ и може да „вижда“ по-надалеч.

Инфрачервеният кадър изобразява малко кътче от Вселената, където се намират някои от най-старите галактики, познати на учените. Крайчето Космос, обозначено като SMACS 0723, гледано от Земята би било с размерите на песъчинка, уточняват от НАСА. Изображението бе представено от президента Джо Байдън на специално събитие в Белия дом. Байдън определи момента като исторически и заяви, че отваря „нов прозорец към историята на нашата Вселена“. На 12 юли предстои да бъдат показани и другите снимки, направени от „Джеймс Уеб“.

Това, което се вижда на снимката, всъщност е светлината на галактики, пропътувала милиарди години, преди да стигне до обектива на телескопа:

„Това е поглед към Космоса от преди 13 млрд. години – коментира Бил Нелсън от НАСА. – Връщаме се почти в самото начало.“

Някои от снимките, които предстои да бъдат представени днес, стигат още по-далеч, до 13,5 млрд. години назад, съвсем близо до самото начало на Вселената. Сред тях ще бъде и „снимка на най-дълбокия Космос“.

„Джеймс Уеб“ -плод на около 30 години работа на експерти, бе изпратен в Космоса през 2021 г. Днес се намира на около 1,6 млн. км от Земята. Телескопът е съвместна инициатива на НАСА и Европейската космическа агенция. Очакванията са, че детайлните му инфрачервени снимки ще предложат по-добро разбиране за Вселената. Телескопът на стойност 10 млрд. долара има възможност да „надникне“ през атмосферите на екзопланети и да наблюдава някои от най-старите галактики във Вселената с помощта на лещи, филтри и призми, засичащи сигнали в инфрачервената гама, невидима за човешкото око.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg