POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Катерина Хапсали с „Цветето на Хеликон“

Авторката обяви 10 дни предварително, че ще получи наградата на веригата книжарници

„Това е приз, който се определя изцяло на база на продадените тиражи. Което значи, че не жури, а читателите „гласуват” с всяка купена книга“, написа Катерина Хапсали. Снимка: Симон Варсано  - Катерина Хапсали с „Цветето на Хеликон“

„Това е приз, който се определя изцяло на база на продадените тиражи. Което значи, че не жури, а читателите „гласуват” с всяка купена книга“, написа Катерина Хапсали. Снимка: Симон Варсано

Катерина Хапсали е носителят на „Цветето на Хеликон“. Наградата на веригата книжарници е за най-продаваното заглавие в предходната година и през 2015-а това явно е дебютният роман на Хапсали „Гръцко кафе“ – един от 12-те номинирани за отличието. Новината съобщи самата авторка в своя Фейсбук профил, десет дни преди официалната церемония.

Gratsko kafeПризът се връчва традиционно в навечерието на Световния ден на книгата и авторското право – 23 април.

„На 21 април ще получа наградата „Цветето на Хеликон”. Току-що ми го съобщиха официално – пише Катерина Хапсали – Това е приз, който се определя изцяло на база на продадените тиражи. Което значи, че не жури, а читателите „гласуват” с всяка купена книга. Благодаря на хилядите съмишленици, които изпиха моето „Гръцко кафе”. Поклон.“

Пред „Площад Славейков“ от „Хеликон“ потвърдиха, че „Гръцко кафе“ е новият носител на приза. Самата церемония ще се проведе на 21 април в най-старата им книжарница, „Витоша“, от 16 часа, а статуетката ще връчи миналогодишният носител – Иво Сиромахов.

С „Гръцко кафе“ Катерина Хапсали вече получи наградата на литературен клуб „Перото“ в категория „Проза“. Отличието „Хеликон“  отиде при Недялко Славов за неговия „432 херца“.

През годините „Цветето на Хеликон“ са получавали автори като Георги Господинов (2013), Алек Попов (2007 и 2014), Захари Карабашлиев (2008 и 2009), Калин Терзийски (2010) и др. Миналогодишният лауреат на отличието беше Сиромахов с „Моят таен любовен живот“.

Вижте още: ПИПНАТА КНИГА

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС